Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Centern har rätt om krisberedskapens kris – men är inte trovärdiga

Annons

Replik på C: Sverige måste rusta upp sin krisberedskap i ST 20/7.

Företrädare för Centerpartiet i Västernorrland skriver om vikten av att Sverige rustar upp sin krisberedskap, och jag kan inte annat än hålla med. Att Sveriges krisberedskap är usel kunde vi se vid skogsbranden i Västmanland 2014 och idag vid de stora bränder som nu rasar i landet.

Men att höra detta från Centerpartiets företrädare blir lite patetiskt och saknar trovärdighet då partiet under lång tid medverkat till vår försämrade kapacitet då det exempelvis gäller att släcka stora skogsbränder.

Centerpartiet deltog i försvarsbesluten 2000 och 2004 som innebar en stor minskning av försvarets kapacitet samt att försvaret inte längre är skyldiga ett bistå det civila samhället vid exempelvis skogsbränder och naturkatastrofer. Ytterligare nedskärningar såväl i det militära som i det civila försvaret, sjöräddning etcetera. gjordes under alliansregeringens 8 år vid makten. Bland annat utrangerades och såldes försvarets helikopter 4, en helikopter som kunde bära 10 ton vatten och var suverän vid allehanda räddningsuppdrag bland annat användes den vid Estoniakatastrofen.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 fick regering och ansvariga myndigheter mycket kritik, kritik som borde utmynnat i konstruktiva förbättringar men med facit i hand verkar inte så vara fallet.

Centerpartiet röstade 2015 nej till Sverigedemokraternas förslag om att utrusta försvarets Herkulesplan med modern utrustning för brandsläckning, skriver Erik Thunefors (SD).

■■ Följ ST Debatt på Facebook

2015 lade Sverigedemokraterna ett förslag om att utrusta försvarets Herkulesplan med modern utrustning för brandsläckning, ett förslag som till en ringa kostnad väsentligt skulle öka vår kapacitet att släcka skogsbränder. Centerpartiet röstade nej!

Självklart ska ett land som Sverige med mycket skog och där skogen bidrar så mycket till svensk ekonomi ha egen kapacitet att släcka även stora skogsbränder. Som alla vet gäller det vid skogsbränder precis som vid andra bränder att snabbt sätta in kraftfulla åtgärder, exempelvis vattenbombning från flygplan och- eller helikoptrar.

Det är viktigt att komma igång snabbt, vid en skogsbrand är de första timmarna ofta avgörande. Det här gör det helt nödvändigt med egna resurser, att vänta på hjälp från andra länder tar för lång tid.

En annan viktig åtgärd är att försvarsmakten återigen blir skyldig att ingripa vid exempelvis skogsbränder och andra civila katastrofer, skriver Erik Thunefors (SD).

Egna brandsläckningsflygplan, fler helikoptrar som är utrustade för brandsläckning, och modern utrustning till Herkulesflygplanen för att släcka skogsbränder är viktiga delar för att undvika situationer som dagens. Det kanske låter dyrt men notan för årets skogsbränder kommer säkert att landa på flera miljarder, bara värdet på den skadade skogen uppgår idag till ca 1 miljard kronor.

Andra viktiga åtgärder är att försvarsmakten återigen blir skyldig att ingripa vid exempelvis skogsbränder och andra civila katastrofer. Vi måste också minska på byråkratin och lägga prestige och revirtänkande åt sidan och till exempel våga släppa in privata aktörer i större utsträckning än idag, exempelvis privata helikopterbolag, skogs- och entreprenadmaskinsföretag för att göra brandgator som förhindrar branden att sprida sig okontrollerat. Det görs naturligtvis också idag, men tyvärr alldeles för sent.

Erik Thunefors (SD)

Riksdagskandidat Västernorrland

Läs också:

SD: Sveriges beredskap för det värsta måste bli bättre

C: Sverige måste rusta upp sin krisberedskap

Sofia Mirjamsdotter: Räddningstjänsten är inte rustad för extremvädret som snart kan vara det nya normala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons