Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Oppositionen lever i en illusion – jag tvivlar på att ni ens vill ha makten

Annons
Lena Asplund och Per Wahlberg gjorde nyligen ett utspel om att inte vilja samarbeta med SD. Då menar Mats Hellhoff (SD) att Moderaterna inte har skuggan av en chans att få egen majoritet. Bild: Eva-Lena Olsson / Jörgen Sundin

Moderata Lena Asplund och oppositionsrådet Per Wahlberg säger nej till ett framtida samarbete med Sverigedemokraterna i Region Västernorrland. Enligt uppgift säger de också nej till passivt stöd av Sverigedemokraterna om det skulle bli aktuellt med en majoritetsbildning. Man sätter sig här i samma sits som sin partiledare Ulf Kristersson, som tänker sig att ta makten på samma illusoriska sätt.

Inte ens de, för alliansen, mest optimistiska opinionsmätningar ger Moderaterna och/eller alliansen skuggan av en chans till egen majoritet. Även om dagens styrkeförhållanden ändrar sig markant kommer alliansen inte att räcka till för att ta makten. Så frågan kvarstår alltså: Hur ska det gå till? På vilket sätt ska Moderaterna bilda en majoritet i regionfullmäktige? Tillsammans med Socialdemokraterna? Rösta blått så får ni rödgrönt! Strålande utsikter för de borgerliga väljarna.

För Plus-kunder: Moderaterna i vårdutspel: ”Ambition att utveckla akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå”

Personligen tvivlar jag på att Moderaterna eller alliansen vill ha makten. Man har varit nöjd opposition i riksdagen i snart en mandatperiod, trots att man kunnat fälla regeringen vilken dag som helst. Man har inte visat någon vilja till att ena oppositionen i regionfullmäktige. När man hade möjlighet att rösta på Sverigedemokraternas motion om en folkomröstning avseende BB i Sollefteå, en motion som stöddes av såväl Centerpartiet som Kristdemokraterna, passade såväl moderater som liberaler att tillsammans med Vänsterpartiet att rösta emot.

Moderaternas besked är tydligen att de vill fortsätta i opposition, även om möjligheten finns att bilda en majoritet.

Man måste fråga sig hur länge resten av alliansen vill sitta i samma båt som Moderaterna och ro med ryggen i färdriktningen medan Moderaterna hanterar styråran och ändrar kurs efter hur någon till lots maskerad valstrateg på land ropar till dem. Risken måste betraktas som överhängande att någon av roddarna lägger ner sina åror och låter strömmen ta dem till andra stranden där Socialdemokraterna är villiga att inkludera dem i majoritetens värme i fyra år.

För Plus-kunder: SD:s gruppledare i Ö-vik på väg att uteslutas – riktar hård kritik mot ledningen i Sundsvall: "De vill ha bort mig"

Men det är alltid bra med klara besked till väljarna. Moderaternas besked är tydligen att de vill fortsätta i opposition, även om möjligheten finns att bilda en majoritet.

Sverigedemokraternas besked är att vi är redo att samarbeta med vilket eller vilka partier som helst, så länge vi får gehör för vår politik och våra frågor. Vi kan överse med att ha blivit kallade odemokratiska av dem som gärna vill utestänga oss med odemokratiska metoder, liksom vi har överseende med den sandlådeliknande retorik som används emot oss. Vi är beredda att prata med vilka som helst. Men borsta av knän och byxbakar och kliv ur sandlådan, för där tänker vi inte sätta oss!

Mats Hellhoff (SD)

Gruppledare Regionfullmäktige

Läs också:

Ledare: Därför är det modigt av Lena Asplund (M) att ta ställning mot Sverigedemokraterna i Region Västernorrland

SD:s quickfix går framåt när sossarna svänger höger

SD: Vi stjäl inte från kommunens resultat – slopa mottagandet av invandrare i stället

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons