Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Sveriges beredskap för det värsta måste bli bättre

Annons
Sveriges beredskapsförmåga ska i allra högsta grad tas på allvar, menar Roger Richtoff (SD) och Sara Seppälä (SD) med anledning av den broschyr som nyligen skickades ut till alla hushåll. Bilder: Pontus Lundahl/TT / Adam Wrafter/SvD/TT / Peter Eriksson

Häromveckan skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla hushåll i landet. Många har säkert inte mer än skummat igenom den, men i tider av islamistisk terrorism och ett alltmer aggressivt tonläge från andra länder kan det vara värt att ta sig en mer noggrann titt.

Det är lätt att inbilla sig att man inte behöver ägna någon större tid åt förberedelser eftersom att Sverige inte ser ut att hamna i krig inom en snar framtid. Faktum är dock att det räcker med några dagars strömavbrott för att värmen skall lägga av, och för matbutiker att slå igen. När detta väl sker är det alldeles för sent för att börja försöka införskaffa sig livsmedel, vatten, elektronik eller andra saker som krävs för att klara av en kris.

När Sverige väl står inför en kris är vi med andra ord mycket dåligt rustade för att kunna hjälpa och ta hand om stora delar av befolkningen.

Ansvaret för att det civila försvaret skall fungera ligger förvisso huvudsakligen på svenska staten, samt kommuner och regionen här i Västernorrland. Problemet är dock att Sveriges totalförsvar under många år har nedprioriterats av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar, där man nästintill har betraktat landets försvarsförmåga som en budgetregulator. Landets begränsade förberedelser bekräftas även i broschyren (sidan 9). När Sverige väl står inför en kris är vi med andra ord mycket dåligt rustade för att kunna hjälpa och ta hand om stora delar av befolkningen.

Det är Sverigedemokraternas åsikt att denna typ av kortsiktigt tänkande är direkt ansvarslöst, inte minst då det tar betydligt längre tid och mer resurser att bygga upp något än vad det tar att avveckla det. För att Sverige verkligen ska kunna klara av en eventuell kris måste vi bland annat kraftigt förbättra vår självförsörjning, samt återupprätta ett nationstäckande beredskapslager som ska räcka i åtminstone fem månader. Även skyddsrummen bör besiktigas och rustas upp.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Till skillnad från vår förra statsminister ser Sverigedemokraterna inte den svenska försvars- och beredskapsförmågan som ett ”särintresse”, utan som en grundläggande del av vad folket bör kunna förvänta sig i tider av krig eller andra kriser. Det är minst sagt på tiden att vi återigen börjar ta den svenska försvarsförmågan på allvar.

Roger Richtoff (SD)

Försvarspolitisk talesperson

Sara Seppälä (SD)

Gruppledare i Kramfors kommunfullmäktige

Läs också:

[+] Krisberedskapsveckan marknadsfördes i Ånge: "Vi vill få folk att tänka"

Ledare: Patrik Oksanen: Vet du vad du gör om krisen eller kriget kommer?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons