Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriösa företag ska inte behöva betala för de oseriösa

Annons

Den socialdemokratiska regeringen har nu ett nytt lagförslag som innebär ännu en börda för de svenska småföretagen. Ett förslag som innebär att seriösa byggföretag här i Västernorrland riskerar att slås ut samtidigt som byggkostnaderna ökar.

Bakgrunden till regeringens förslag är ett EU-direktiv från 2014 om utstationering som ska skydda utstationerade arbetare. Syftet är alltså i grunden gott. Dessvärre valde regeringen ännu en gång att lägga ett förslag som innebär en kraftig överimplementering av EU:s direktiv. Ett förslag som dessutom undergräver den svenska modellen där fack och arbetsgivare kommer överens om arbetsmarknadens villkor.

För Plus-kunder: Omstridda krav på företag i Sundsvall snart här: "Ska inte drivas i absurdum"

Vad innebär då regeringens förslag? Jo, sju dagar efter att en arbetstagare hos en underentreprenör har påtalat utebliven lön ska i stället den som är entreprenörens uppdragsgivare betala ut pengarna. Detta oavsett om skälet till att man inte fått ut lönen är ekonomiska svårigheter beroende på brister hos beställare eller oseriositet. Regeringen vill alltså att alla seriösa företag ska betala för de oseriösa, eller de som av något skäl inte lyckas gå med vinst. I stället för att få lön från statlig lönegaranti kan notan nu komma att skickas till ett annat byggföretag.

I slutändan är det du som läser det här som får betala i form av dyrare bostäder.

Det här betyder att etablerade aktörer gynnas på bekostnad av nystartade eller växande småföretag som inte är så kända på den svenska byggmarknaden. Det innebär också att alla uppdragsgivare måste ta höjd för den risk det innebär att anlita en underentreprenör och få oförutsedda lönefordringar. I slutändan är det du som läser det här som får betala i form av dyrare bostäder.

För Plus-kunder: Musik, sjukvård och renovering – det ska nya företagen syssla med

När regeringen presenterade sitt lagförslag använder de gärna ord som ”ordning och reda” och ”sund byggbransch”. Det låter väldigt bra. En sund byggbransch är ett av våra högst prioriterade mål. Därför har vi också varit med om att driva igenom reglerna om personalliggare, lagregler om arbetsgivardeklaration på individnivå och anmälningsplikt när man ska utföra arbete i Sverige.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Tyvärr kommer regeringens lagförslag knappast ha någon större betydelse i den viktiga kampen för sundare byggbransch. Men seriösa svenska byggföretag riskerar att slås ut och du kan komma att få betala ännu mer för din nya bostad. Allt medan fiffelföretagen fortsätter hitta kryphål. Det tycker vi är fel.

Berndt Jonsson

Regionchef Sveriges Byggindustrier i Södra Norrland

Läs också:

Svensk bostadsförsörjning i kris – nödvändiga beslut måste fattas

Regeringen rör om i färdiglagade grytor – varför införa springnotor i byggbranschen?

M, L, KD: Dåligt betyg från företagen är inget att nonchalera

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons