Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ: Prioritera klimatsmarta tjänsteresor med tåg

Annons

Visionen är att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Förutom att utveckla infrastrukturen är det viktigt att genomföra konkreta åtgärder för att stimulera till fler tågresor i stället för resor med bil och flyg.

Läs även: MP: Vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde vad vi kunde

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Kommuner och landsting borde tydligare premiera ett hållbart resande och lära av goda exempel.

Ett led i satsningen på ett hållbart ekologiskt fotavtryck är en satsning på hållbara tjänsteresor.

Tåget är det i särklass mest miljöanpassade transportslaget. En tågresa från Sundsvall till Stockholm ger ett utsläpp på bara 1 gram koldioxid. Det innebär att det går att ta tåget 60 000 gånger mellan Sundsvall och Stockholm och släppa ut lika mycket som du gör med en enda flygresa. Använder du en genomsnittlig ny bil på samma sträcka släpper du ut 46 kg koldioxid.

Siffrorna talar sitt tydliga språk, men allt för få kommuner, landsting och företag arbetar konkret med klimatsmarta tjänsteresor. Som Sveriges mest hållbara företag är vi på SJ övertygade om att fler kan göra mer rent konkret.

Ett gott exempel är Helsingborgs stad som tagit klimatutmaningen på allvar. Inom ramen för stadens egen vision om en hållbar stad 2035 finns ett tydligt ansvarstagande om hur kommunen använder energikällor och naturresurser. Ett led i satsningen på ett hållbart ekologiskt fotavtryck är en satsning på hållbara tjänsteresor.

Under 2016 genomförde stadens medarbetare omkring 1 500 enkelresor med flyg och 1 300 enkelresor med tåg, enbart till Stockholm. Det motsvarade en total kostnad på drygt sex miljoner kronor. Målet var att få till en beteendeförändring och finansiera den. Tidigare miljöavgifter om först fyra och senare tio procent hade inte visat sig vara tillräckligt.

Kommunstyrelsen introducerade därför ett helt nytt klimatväxlingsprogram på en betydligt tuffare nivå. Under föregående år genomfördes därför ett påslag om 50 procent av kostnaden för flygresor och ett lika stort påslag på milkostnaden för resor med egen bil i tjänsten. Pengarna som frigörs går till en klimatfond som kan användas för kostnadsfria tjänsteresor med kollektivtrafiken.

Ambitionen med det nya systemet är att man när resan beställs ska se att det blir en stor extrakostnad och tänka till en extra gång.

Fler borde ta efter Helsingborgs lösning för att kunna gå från ord till handling, och därmed öka takten i det egna klimatarbetet. Alla kan inte göra allt. Men alla kan vi göra något.

Erica Kronhöffer

Hållbarhetsdirektör SJ

För Plus-kunder:  Expert: Så använder du motorvärmaren rätt – spar både pengar och miljö: "Kan löna sig i 20 plusgrader"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons