Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaget om Ankarsviks skola är inte över

Annons

Sverigedemokraterna lovade under förra mandatperioden och i senaste valrörelsen att inte stå bakom en enda skolnedläggning i Sundsvalls kommun. Vi har under flera år sett hur politiken använt skolan som ett reglermedel för att täcka underskott i kommunens övriga verksamhet.

Då Sverigedemokraterna utgör det tredje alternativet i den kommunala demokratin och inte sitter i knät på Socialdemokraterna eller Moderaterna så bedriver vi vår egen politik även i nämndarbetet. Vid de två senaste sammanträdena för barn- och utbildningsnämnden har Ankarsviks skola diskuterats i samband med lokalförsörjningsplanen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vid mötet den 26 april yrkade Sverigedemokraterna att lokalförsörjningsplanen skulle återremitteras för att även inkludera Ankarsviks skola som ett prioriterat objekt. Efter många om och men från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så fick både jag som ledamot och min ersättare i nämnden intrycket av att nämnden enades om att Sverigedemokraternas återremissyrkande skulle inkluderas i majoritetens återremiss om regler för moduler, vilket också var mitt krav som ledamot i nämnden att ställa mig bakom en gemensam återremiss. Annars begärde jag i egenskap av ledamot att mitt återremissyrkande skulle ställas under proposition mot majoritetens yrkande.

Läs också: Här kräver föräldrarna besked om skolans framtid: "Ankarsviks skola hade inte behövts stängas"

När handlingarna till nämndssammanträdet den 25 maj skickades ut till nämndens ledamöter kunde jag däremot konstatera att inget av det jag yrkade fanns med i protokollet från det föregående sammanträdet. Av den anledningen yrkade Sverigedemokraterna åter igen på återremiss i första hand och när återremissyrkandet föll så yrkade Sverigedemokraterna i andra hand att godkänna Lokalförsörjningsplanen med tillägget att Ankarsviks skola läggs till som prioriterat objekt för totalrenovering och behovsanpassning. Även detta yrkande avslogs av majoriteten samt dess stödpartier i den så kallade oppositionen.

Läs också: Nu vill vi ha svar om Ankarsviks skola

Drakfastigheter har kommit fram till att renovering och behovsanpassning av Ankarsviks skola skulle kosta kommunen 20 till 40 miljoner kronor. Detta är en summa som Sverigedemokraterna ifrågasätter. För det första är det oseriöst att uppskatta en kostnad på antingen en summa eller den dubbla. För det andra har Sverigedemokraterna begärt en offert på kostnaden för renovering och behovsanpassning av Ankarsviks skola från ett seriöst byggföretag som bland annat jobbar med renovering av skolor. Enligt den offert Sverigedemokraterna fått skulle kostnaden hamna på tio miljoner kronor, vilket är hälften av den lägsta uppskattade summan från Drakfastigheter.

Läs också: Kommunen ändrar sig om Ankarsviks skola – öppnar till hösten igen

Nu har visserligen kommunen lovat att Ankarsviks skola skall saneras och öppnas igen till hösten. Däremot kvarstår stora frågetecken kring den långsiktiga planen för vad som kommer hända med skolan. Det är därför dags för den politiska majoriteten att lägga fram korten på bordet och visa hur deras plan för Ankarsviks skola ser ut. För en sak står klar - majoriteten och dess stödpartier ser inte Ankarsviks skola som ett prioriterat objekt för framtiden inom barn- och utbildning i Sundsvalls kommun.

Martin Klausen (SD)

Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons