Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretag i Västernorrland bör ta ansvar för miljön

Annons

Det går bra för Sverige. Det råder högkonjunktur och Konjunkturinstitutets prognoser pekar på en fortsatt positiv utveckling. Även Vismas Affärsbarometer, som kartlägger småföretagarnas förväntningar kring inköp, visar en utveckling åt samma håll. Den senaste Affärsbarometern visar att 34 procent av småföretagarna i Västernorrland tror på ökade inköp det kommande halvåret.

Men det finns ett område där det inte går lika bra för Sverige. Vi minskar inte våra utsläpp och tar därmed inte hand om miljön. Naturvårdsverket bedömer i sin senaste prognos att mycket få av de 24 miljökvalitetsmål som regeringen satt upp kommer att vara uppnådda år 2020.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Här spelar förstås näringslivet en viktig roll, och särskilt småföretagen, som står för 99 procent av alla företag i Sverige och därmed en ansenlig del av näringslivets miljöpåverkan som helhet. Ett enkelt sätt för företagen att minska sin negativa miljöpåverkan är att ta ansvar för sina inköp. Trots det uppger bara hälften av småföretagarna i Västernorrland att de tar hänsyn till miljöaspekter vid inköp till företaget. Många småföretagare uppger att höga priser på miljöanpassade produkter hindrar dem från att ta mer hänsyn till miljön i samband med inköp.

Att köpa miljöanpassade produkter är ett bra steg för att minska företagets negativa miljöpåverkan. Men det är inte det enda sättet. Vi, som upphandlare av inköpsavtal för tiotusentals företag, har tre tips till den småföretagare som vill göra sina inköpsprocesser mer miljövänliga:

• Köp närproducerat så långt det går. På så sätt minskar transporterna och därmed utsläppen förenade med inköpet. Dessutom gynnas det lokala näringslivet, vilket i sig kan få positiva effekter för det enskilda företaget.

• Planera inköpen av förbrukningsvaror och gör färre, men större inköp. Genom att planera inköpen långsiktigt och kartlägga företagets förbrukning undviks brådskande och spontana inköp, samtidigt som det gynnar företagets ekonomi. Färre, men större inköp innebär dessutom färre transporter.

• Identifiera produkter och tjänster där små prisskillnader gör stor skillnad för miljön. Alla miljöanpassade produkter är inte dyrare än andra alternativ. Hos många taxibolag kan du exempelvis välja att boka en miljöklassad bil utan extra kostnad.

Vi hoppas att alla småföretagare i Västernorrland inser hur viktiga de är i landets miljöarbete. Genom mer miljösmarta inköp kan ni tillsammans redan i dag både bidra till att utsläppen minskar och till att Sveriges starka utveckling fortsätter.

Henrik Salwén

Vd för Visma Advantage

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons