Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störst behov får mest stöd

/

Annons

Den svenska skolan har stora utmaningar. Alldeles för länge har skolresultaten sjunkit. Allt för många går ut nian utan tillräckliga kunskaper och föräldrarnas bakgrund har blivit en allt viktigare faktor som avgör barnens resultat. Att en del skolor tillåtits prestera undermåligt år efter år är ett svek mot de elever som drabbats, men också mot Sverige. En väl fungerande och jämlik skola med höga kunskapsresultat är en central del av den svenska modellen. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen nu tagit viktiga steg för att vända utvecklingen i skolan.

Läs även: Sverige är sämst i klassen – dags för mer idrott och rörelse i skolan

Sammanlagt investerar regeringen åtta miljarder kronor bara i år för att stärka den svenska skolan. Prioriteringen har nu flyttats från de borgerliga årens skattesänkningar till bland annat nödvändiga investeringar i våra barns och ungas kunskapsutveckling. Mer specialpedagogiskt stöd och fler anställda i förskoleklasser och på lågstadiet är några exempel.

Samtidigt vet vi att skickliga lärare gör den enskilt största skillnaden för elevers resultat och därför investerar vi kraftfullt i läraryrket. Lärarna får nu fler kollegor, mindre byråkrati att hantera och inte minst bättre betalt genom vårt stora lärarlönelyft för skickliga och erfarna lärare. Viktiga reformer för att göra läraryrket mer attraktivt så att det fortsatt kan locka engagerade och duktiga människor.

Läs även: Flitiga elever lär sig mycket på sommarskolan i Timrå

Vi satsar också på en mer jämlik skola, där de skolor som har störst behov får störst stöd. Genom extra resurser till ett särskilt lönelyft för lärare och rektorer i utsatta områden kan de som tar sig an en hedersam och extra utmanande uppgift belönas.

Under de åtta år som den moderatledda regeringen styrde lades mycket små resurser på skolan och allra minst på att stärka skolor med tuffa förutsättningar. Nu hoppas vi att Moderaterna insett den stora utmaningen skolan har och också är beredda att satsa på en sammanhållen kunskapsskola istället för nya skattesänkningar och fortsatt vinstjakt.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer att göra det som krävs för att vända trenden och skapa en jämlik skola med höga kunskapsresultat. Det är en av våra viktigaste uppgifter för att utveckla den svenska modellen och åter få en skola i världsklass.

Eva Sonidsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons