Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall är inte i någon dvala – vi kan vara stolta över vår stad

/
  • Vi har mycket att vara stolta över i Sundsvall, menar debattören.

Annons

Entreprenören Nicklas Nyberg säger sig vilja ”väcka Sundsvall ur dvalan”. Han påstår att ”Sundsvall alltid levt på gamla meriter och framförallt på försäkringspengarna efter Sundsvallsbranden, utan att det hänt så mycket”. Han vill ”få Sundsvall att sticka ut”, säger han i Sundsvalls Nyheter, den 29 maj tidigare i år. Tycker ni att han låter förtroendeingivande? Hans agenda är ju att argumentera som säljare av ett höghus till vårt torg? Men kunskaper om vår stads arkitektur tycks han sakna.

Förutom den vackra innerstadskärnan runt torget har vi Vängåvan och alla fantastiska byggnader längs Storgatan österut. Vidare har vi Kulturmagasinet, Åkroken och Mittuniversitetet som fått fina arkitektoniska utmärkelser. Kulturmagasinet fick Europa Nostrapriset 1987 och 1989 fick man priset European museum of the year award, för den harmoniska restaureringen av de fyra magasinsbyggnaderna som tillsammans bildade vårt fantastiska kulturcentrum. Campus Åkroken erhöll 2005 det amerikanska stadsbyggnadspriset Charter Awards och utsågs 2008 till Europas bästa nybyggda campusområde (bästa stadsdel) i arkitekturtävlingen Prix Rotthier. Undrar någon varför Sundsvall fått så många utmärkelser så är mitt svar: Anpassning till rådande byggnadskultur.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Så en vädjan till politiker och tjänstemän i vår kommun: Fortsätt på den inslagna vägen. Vi behöver och ska inte kopiera Örnsköldsvik eller Umeå. Att det färgglada Ting1-huset i Örnsköldsvik drar blickarna till sig är positivt för den staden. Örnsköldsvik har ju inte det som Sundsvall har. Umeå kan måhända vara en förebild för Sundsvall i flera hänseenden, men inte då det gäller nya byggnaders anpassning till äldre stenstadshus.

Vi har ett plant och relativt stort torg. Det är en planerad öppen plats – så som torg ursprungligen har sett ut. Likväl som parker är torget en del av det offentliga rummet. Många torg har även den estetiska rollen att framhäva byggnader i dess närhet, så även vårt torg. Torget ger den luft i bebyggelsen som behövs för att kompensera den täthet som uppstår när bebyggelse är kompakt. Detta är också anledningen till att de två 1980-talsbyggnaderna, för turistinformation och taxi, fick en lågmäld utformning. Tanken var just den att de inte skulle konkurrera med den övriga bebyggelsen. Avsikten var även att den låga utformningen och öppningen mellan byggnaderna skulle bevara en öppenhet mot Esplanaden och Vängåvan. Att den ena byggnaden under de senaste åren byggts till på ett uppseendeväckande sätt och förstört den ursprungliga tanken är högst beklagligt. Där brast det definitivt ifråga om anpassning.

Läs också: Stenstaden inget reservat – bygg skyskrapan

Men visst har Sundsvall plats för en vacker skyskrapa. Den bör stå i ensamt majestät, omges av space och erhålla utsikt över vatten och bro. Det är något helt annat än utsikt över stadens tak. Och det finns sådana platser i Sundsvall. En bit ut i det inre hamnområdet finns just en sådan tomt. Vem skulle inte vilja bo där? Kanske då även med plats för båten utanför porten. Lycka till med det!

Gunwor Swenning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons