Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra konflikter kräver aktivt säkerhetsråd

/
  • Den stadigt försämrade situationen i Sydsudan har drivit närmare en miljon människor på flykt till sex länder i regionen. FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för de svåra förhållanden som råder i lägren där.

Annons

Sverige valdes i slutet av juni med över två tredjedelar av rösterna in i FN:s säkerhetsråd. Det är en glädjande framgång och ett styrkebesked. Rådsplatsen stimulerar till fortsatt diskussion om det svenska FN-medlemskapet och hur Sverige ska agera när man tillträder i januari. Rådet har redan nu en rad utmaningar på sitt bord, inte minst i form av flera konflikter som har förvärrats under sommaren.

I Sverige hör vi mest om utvecklingen i Syrien. Konflikten, som har pågått sedan 2011, har länge kallats världens största humanitära katastrof. Trots FN-ledda fredssamtal fortsätter striderna och i den belägrade staden Aleppo är vatten och mat bristvaror. Omkring två miljoner människor är instängda. FN uppmanar parterna i konflikten att stoppa krigshandlingarna och kräver minst 48 timmars eldupphör per vecka så att vatten- och elsystem kan lagas. Det ryska motförslaget om tre timmars vapenvila per dag är ett hån mot den svältande befolkningen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sydsudan blev självständigt 2011 och har sedan dess skakats av både inre stridigheter och konflikt med det gamla Sudan. Under sommaren har nya strider utbrutit. Över två miljoner människor har flytt sedan december 2013, FN-insatsen i landet har attackerats och en FN-utredning pekar på att regeringsstyrkor ligger bakom mord, våldtäkt och plundring. 700 miljoner dollar saknas till det humanitära hjälparbetet. Alldeles nyligen förlängdes och förstärktes mandatet för FN-styrkan. Beslutet måste förverkligas snarast.

I Mali stödjer Sverige och en rad andra länder inom ramen för FN-insatsen Minusma landets regering i kampen mot terrorgrupper. Ett fredsavtal finns men processen hotas av våldsincidenter, senast i början av augusti då en FN-soldat från Tchad dödades. Säkerhetsrådet har reagerat genom att den 29 juni besluta att skicka ytterligare 2 500 soldater samt material till Mali.

Burundi befinner sig i kris sedan förra sommaren då presidenten i strid med konstitutionen valde att sitta kvar på en tredje mandatperiod. Minst 500 personer har dödats och fredssamtal strandade tidigare i sommar. Liksom i Rwanda står hutuer mot tutsier och risk finns för att konflikten kan komma att etnifieras. FN beslutade nyligen att skicka en styrka om 228 poliser till landet, men också denna försiktiga åtgärd har mötts av motstånd från regeringen som hävdar att läget är under kontroll. Burundi är av särskilt intresse också för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades för ett tiotal år sedan med aktivt stöd av bland andra Sverige.

FN:s säkerhetsråd är ifrågasatt efter misslyckandet i Syrien även om flera viktiga beslut har tagits under sommaren. En uppgift för Sverige som tillträdande medlem är att stå upp för omvärldens rätt att med stöd av FN-principen skyldighet att skydda intervenera när mänsklig säkerhet hotas. Att rådet kan fullgöra sina uppgifter är avgörande för internationell fred och säkerhet.

Aleksander Gabelic

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons