Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige – en kraft för fred eller krig?

Annons

Sedan millennieskiftet har den militära rustningen i världen ökat med 50 procent. Den absoluta majoriteten av ökningen står USA för, som satsar mellan två och tre gånger så mycket som tvåan Kina. USA är Natos obestridliga ledarnation. 2013 utgjorde Natos 28 medlemsländers militärbudgetar nästan 55 procent av världens totala militärutgifter, och då är ändå inte USA-allierade länder som till exempel Israel och Saudiarabien medräknade – två länder med enorma krigsmakter.

Rustningsvansinnet bara tilltar. Att detta inte sker med fredliga medel har de senaste 25 årens återkommande krig, med USA i spetsen, med eller utan Natoländers medverkan, med förfärande följder visat.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Till denna krigsvansinniga allians vill Sveriges regering att vårt land ska knyta än närmare band än det partnerskap för fred vi redan ingår i. Det är tänkt att Sveriges riksdag ska ta ställning till regeringens förslag, att Sverige ska knytas närmare Nato, genom det så kallade Värdlandsavtalet.

Läs också: Värdlandsavtalet med Nato bättre än medlemskap

Om det antas kommer det med all säkerhet inom kort driva in oss i ett fullskaligt medlemskap i Nato – med motiveringen att vi ändå är så gott som medlemmar. I åratal har större delen av Norrland redan varit ett enormt övningsområde för årliga, jättelika krigsövningar för Natotrupper. Där har även svensk militär, i högsta grad, varit medverkande. Samma sak i Östersjön med enorma krigsfartyg som utgår från svenska hamnar.

Ack så beklämmande att se Löfven och övriga nordiska statsministrar falla i farstun för Obamas locktoner vid vårens genomförda mötet i Vita huset. Det är snudd på landsförräderi att sälja ut landet på det sätt som nu sker. Locket till kistan där man stoppat ned såväl alliansfrihet i fred som neutralitet i krig spikas igen – av socialdemokratin. Det lär ju inte bli någon svårare match att lotsa avtalet genom riksdagen. Eller finns det några förnuftiga fredsvänner bland Västernorrlands riksdagsledamöter, som har kurage och förnuft nog att rösta emot Värdlandsavtalet? Det vore intressant att få veta.

Eva Rudström

Ordförande

Kommunistiska Partiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons