Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta vara på frivilliga krafter som finns i Västernorrland

/
  • Regeringen vill snabbt få fram fler boendeplatser för det växande antalet asylsökande. I Nobelberget i Sickla har en klubblokal förvandlats till ett transitboende för upp till 500 flyktingar.

Annons

Det finns ett starkt engagemang för att hjälpa invandrare in i det svenska samhället. Det visar en undersökning Jusek låtit Sifo genomföra. Hela 54 procent tänka sig att ställa upp ideellt, men bara fem procent gör det redan.

I dag är 60 miljoner människor på flykt i världen. En liten del av dessa personer söker sig till Sverige. De katastrofer som utspelar sig i Europas närhet gör att vi inte kan blunda för de enorma behov som finns. Det behövs pengar men det behövs också ideella krafter som kan vara ett stöd i kontakter med myndigheter eller en lekkamrat till barnen.

Jusek kan nu visa att det finns en vilja och ett engagemang att hjälpa människor från andra länder in i det svenska samhället. Vi har låtit Sifo intervjua 1000 personer om deras inställning till ideellt engagemang. Och hela 54 procent skulle kunna ställa upp ideellt för att dela med sig av sina kunskaper om den svenska arbetsmarknaden till en person som kommit till Sverige från ett annat land.

Vi ser dock i undersökningen att det bara är femprocent som gör det i dag. Det finns med andra ord en stor potential att bättre ta till vara de frivilliga krafterna som finns i Sverige. Och här kan politiker underlätta för det civila samhället.

Jusek bedriver sedan 2010 ett program där vi parar ihop nyanlända jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare och systemvetare med en professionskollega som redan finns på den svenska arbetsmarknaden. Utvärderingarna av våra mentorskapsprogram visar på goda resultat. Genom bland annat ett utökat professionellt nätverk och branschspecifik rådgivning kommer adepterna närmare att få jobb utifrån sin utbildning och erfarenhet. Och intressent från våra medlemmar att bli mentorer är stort.

Erfarenheter från mentorskapsprogram är att det är ett långsiktigt arbete. Det tar tid att utveckla programmen och hitta rätt målgrupp. Regeringen har pekat ut civilsamhället som en viktig resurs. Vi tar nu upp den kastade handsken och förbereder en utveckling av vårt program. Vår förhoppning är att fler organisationer också vill delta eller utöka sitt arbete. På så sätt kan vi få en bättre integration där fler nyanlända får komma till sin rätt, samhället ta del av outnyttjade kunskaper samtidigt som fler får praktiskt utlopp för sitt engagemang.

Sofia Larsen

Ordförande Jusek

Magnus Hedberg

Vd Jusek

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons