Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarmcancerpatienter kan bara hoppas dra vinstlotten i ett ovisst vårdlotteri

Annons
Bo Karlsson skriver om vikten av att ett gentest genomförs direkt vid upptäckten av spridd tarmcancer. Bild: Pontus Lundahl/TT / ILCO

Ole, dole, doff… Ja, det är fortfarande så illa ställt att det för patienter med spridd tarmcancer kan vara ett lotteri vilken behandling du får.

6 000 nya fall av tarmcancer upptäcks varje år. De flesta patienter kan opereras och leva vidare sina liv om cancern upptäcks tidigt. Det är därför vi driver på att alla svenskar ska erbjudas provtagning för att kontrollera sina tarmar. I dag erbjuds tarmcancer-screening enbart i Stockholm och på Gotland, där män och kvinnor 60-69 år automatiskt kallas för provtagning. Stockholmarna har kunnat testats sedan 2008, medan de övriga landstingen fortsätter sina utredningar i frågan.

Men det är framför allt för dem med spridd tarmcancer som lotterivården börjar.

För Plus-kunder: Erik från Härnösand designar nya läkemedel mot cancer – tilldelades nyligen 3,5 miljoner kronor

Låt oss jämföra med den näst vanligaste cancerformen – bröstcancer.

Här kallas kvinnor i hela Sverige till mammografi sedan många år. Vid spridd bröstcancer görs rutinmässigt i hela landet ett gentest av tumören och utifrån resultatet väljs den behandling som ger störst chans till överlevnad.

Även för patienter med spridd tarmcancer finns sedan 2013 ett gentest som identifierar om tumören är muterad i RAS-genen eller inte. Testresultatet indikerar vilken typ av behandling som patienten ska ha. En person som inte har mutation i RAS genen kan få en specifik målstyrd behandling i kombination med cellgifter. Cirka 50 procent av patienter med spridd tarmcancer är lämpade för denna typ av behandling, och som enligt flera vetenskapliga studier ökar möjligheten till en betydligt längre överlevnad.

Flera av våra medlemmar vittnar om att de själva eller deras närstående fortfarande lever tack vare att man gentestade deras tumör och att de då fick korrekt behandling.

Men testet används inte direkt vid diagnos mer än på ett fåtal sjukhus i Sverige. För 90 procent av patienter med spridd tarmcancer görs inte denna RAS-testning inför första behandlingen.

För Plus-kunder: Jannice från Alby kan få hjältepris – gjorde kalender med cancerdrabbade barn: "De får vara stjärnor"

Flera av våra medlemmar vittnar om att de själva eller deras närstående fortfarande lever tack vare att man gentestade deras tumör och att de då fick korrekt behandling.

I andra länder är testet sedan många år rutin direkt vid diagnos.

Hur kan det tillåtas i Sverige att sjukvården inte använder sådant som forskats fram och är godkänt av läkemedelsmyndigheterna och används i övriga EU?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ansvarig läkarorganisation, Gastro Onkologisk Förening (GOF), har offentligt sagt att det är skandal att RAS-test vid spridd tarmcancer inte görs direkt vid diagnos och att det nu måste införas. Senast i en debatt i Almedalen med oss sommaren 2017. Men inget har hänt.

Om inte ens ansvarig läkarorganisation orkar bry sig, vem ska då föra patienternas talan?

Bo Karlsson

Förbundsordförande ILCO Tarm-uro- och stomiförbundet

Läs också:

Jämställdhet ska väl gälla åt båda håll – kör över beslutet om screening och PSA-prov

Läkarna missade min mammas cancer – nu lever hon inte längre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons