Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till Sveriges första digitaliseringsminister – så gör du Västernorrland mer digitalt

Annons

"Digitaliseringen av Sverige handlar om att svenska företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga". Så sade Peter Eriksson (MP) nyligen när statsminister Stefan Löfven presenterade honom som Sveriges första digitaliseringsminister. Det är en inställning som rimmar väl med den nya titeln och inger hopp om förändring för de 19 000 företag som finns i Västernorrland.

Läs också: Jättesatsningen på bredband – 230 miljoner kronor ska ge landsbygden blixtsurf

Det arbete som väntar Peter Eriksson är både stort och brådskande. Rapporter varnar för att Sverige halkar efter i digitaliseringen. Enligt det internationella konsultföretaget BCG riskerar Sverige att rasa från en tredjeplats i deras globala digitala rankning 2012 till att vara nummer 22 redan 2025, om dagens trend fortsätter. Det skulle vara ett hårt slag mot just den konkurrenskraft Peter Eriksson lyfter fram.

En tätposition i den globala omställningen till digitalt innebär många vinster för Sverige. Vi blir en attraktiv handelspartner för andra länder, stöttar vår tillväxt och skapar nya jobb. Samtidigt sparar företag i Västernorrland pengar genom att effektiviteten ökar, och när digitala lösningar ersätter papper skyndar vi på arbetet för ett hållbart samhälle.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Förväntningarna är höga på vad Peter Eriksson kan åstadkomma de närmaste åren. Det behövs stora insatser från regering och riksdag för att åstadkomma nödvändiga förändringar och driva digitaliseringen framåt. Men tiden är knapp, eftersom vi redan är halvvägs in i mandatperioden.

Därför vill vi hjälpa Peter Eriksson att få en rivstart på jobbet. Vi på Visma, som tillhandahåller digitala tjänster, arbetar varje dag med företag och andra aktörer som bidrar till att styra Sverige mot ett mer digitalt samhälle. Det ger en tydlig bild av vilka åtgärder som behövs. Här är våra bästa tips för att stärka digitaliseringen av Sverige:

• Skapa förutsättningar för ett papperslöst samhälle. Exempel: Avskaffa lagens krav på fysiska kvitton och gör digitala lönebesked obligatoriska.

• Lagstifta om krav på elektroniska fakturor, både för mottagare och avsändare. Här finns mycket att tjäna, såväl ekonomiskt som hållbarhetsmässigt.

Läs också: Information utan tillräcklig säkerhet gör dig utsatt

• Inför krav på digitala brevlådor för varje medborgare i Sverige. Redan i dag finns en tydlig utveckling i den riktningen.

• Skapa en mer kostnadseffektiv välfärd genom att automatisera administrativa processer. I dag använder exempelvis en läkare mindre än en tredjedel av sin tid med patienter.

• Gör IT och programmering till kärnämnen i grundskolan. Svenska elever behöver få ett ökat intresse för yrken med digital kompetens, och Sverige behöver se till att ha tillräcklig arbetskraft med rätt kunskaper i framtiden.

Sofia Gerstenfeld

Vd Visma Enterprise

Carola Lissel

Vd Visma Software

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons