Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghet kan aldrig bli omodernt – skrota inte handikappersättningen

Annons
Peter Tjernberg från Synskadades Riksförbund i Sundsvall oroas över regeringens planer på att byta ut handikappersättningen mot en merkostnadsersättning.

Regeringen vill skrota handikappersättningen och att den ska bytas ut mot en merkostnadsersättning. En enkel princip ska ersättas av ett krångligt system både för oss blinda/gravt synskadade och för samhället.

Regeringen tycker de nuvarande reglerna bör ”utmönstras” för att de är omoderna. Det är nonsens; trygghet kan aldrig bli omodernt.

Många personer med grav synnedsättning/blindhet är oroliga för vad regeringens förslag att skrota handikappersättningen för med sig. 

I dag får vi ett månadsbidrag för att täcka de extrakostnader funktionsnedsättningen för med sig. Enligt ett regeringsförslag måste man i framtiden i stället redovisa sina merkostnader. 

Att ta bort schablonersättningen skulle slå hårt mot blinda och synsvagas ekonomi, vardagsliv och personliga integritet

Att ta bort schablonersättningen skulle slå hårt mot blinda och synsvagas ekonomi, vardagsliv och personliga integritet. Ersättning kopplad till diagnos är rimligare, enklare och mer rättvist. Allt kommer att bli mycket krångligare både för oss och för Försäkringskassan som ska godkänna våra merkostnader. 

Exempel på merkostnader:

Synskadade måste handla i den butik där vi kan få personlig service, oavsett priserna. Vi har svårare än andra att hitta extrapriser. Vi har extra stort slitage på skor och kläder, både på grund av särskilt stor nötning vid användning och på grund av tätare tvättar. Vi har kostnader för viss städning och underhåll av hemmet som den som ser inte har, kostnader för gentjänster till vänner och anhöriga som på frivillig basis hjälper till med praktiska ting som har med synnedsättningen att göra. Ibland tvingas vi betala ledsagarens mat, fika eller entrébiljett vid evenemang.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vilka merkostnader som Försäkringskassan kommer att godkänna om handikappersättningen skrotas är inte lätt att veta. Att avslagen kommer att hagla är dock inte svårt att räkna ut. Signalen, medveten eller omedveten, från regeringen blir, om förslaget klubbas igenom, att det ska bli svårare att beviljas ersättning för sina merkostnader.

Det vore mer förnuftigt att tillämpa schablonersättningen, även för övriga grupper av personer som i dag erhåller handikappersättning. En ökad rättvisa och en minskad administration blir då följden.Tisdagen den 27 februari överlämnar Synskadades Riksförbund namninsamlingen ”Säkra handikappersättningen” till riksdagens socialförsäkringsutskott vid en manifestation på Mynttorget i Stockholm. 

Att ta bort schablonersättningen för blinda/gravt synskadade vittnar om beslutsfattarnas okunskap och måste därför stoppas. 

Skrotad handikappersättning = skrotad frihet för synskadade

Peter Tjernberg, arbetsledare

Synskadades Riksförbund Västernorrland

Läs också:

Vi klarar oss utan kränkande behandling från Försäkringskassan – låt bli handikappersättningen

Skrotad handikappersättning hotar synskadades frihet

För Plus-kunder: Peter, 31, vill få fler synskadade i arbete: "Vi skildras antingen som offer eller hjältar"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons