Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals läkare är oroade

/

Annons

Elöverkänslighet finns. Det är ett syndrom med varierande symtombild med alltifrån lätta besvär till allvarlig funktionsnedsättning. Forskningen har uppmärksammat denna miljörelaterade sjukdomsbild sedan 1950-talet och sedan dess har otaliga vetenskapliga studier bekräftat att symtomen verkligen kan orsakas av elektromagnetiska fält och strålning.

Att ”inga bevis finns” är alltså bevisligen inte sant. Tvärtom finns en skarp forskningskontrovers i frågan, och tusentals läkare runt om i världen uttrycker stark oro utifrån kliniska data.

Det finns flera diagnostiska metoder för elöverkänslighet. En av dem har utvecklats av prof. Belpomme i Frankrike, en i Tyskland (Tuengler et al, 2013) och ytterligare en beskrivs av det Österrikiska läkarförbundet.

Nya forskningsrön visar att mycket svaga fält, långt under nuvarande gränsvärden, kan skada oss på cellnivå. Att kalciumströmmar och kalciumsignalering rubbas i cellerna har visats i 1 000 fackgranskade och publicerade studier, vilket kan förklara de flesta symtom som elöverkänsliga lider av. Nära 1 000 studier har dessutom visat på oxidativ stress. Sök på Youtube: ”Martin Pall electrosmog”.

Elöverkänslighet är ett växande problem och minst 140 organisationer runt om i världen arbetar med att synliggöra problemet. I undersökningar från flera europeiska länder svarar tre till fem procent att de upplever symtom. Tre procent av Europas befolkning är lika med 20 miljoner drabbade. Färsk statistik visar på tio procent. Vetenskapliga publikationer förutspår att 25 till 50 procent av befolkningen kommer att drabbas under de närmsta 50 åren.

EU uppmanar i resolution 1815 (2011), medlemsländerna att: införa särskilda åtgärder för att skydda elöverkänsliga, inklusive att inrätta strålningsfria zoner som inte täcks av trådlösa nätverk. Dessutom rekommenderas medlemsländerna att avstå från trådlös teknik i skolor, ändå fortsätter Sverige att införa detta på bred basis.

Senaste veckan har tv, radio och olika tidningar likt en annonskampanj trummat ut ett budskap som går ut på att ifrågasätta elöverkänsliga på mycket lösa boliner. Vilka mekanismer ligger bakom detta osakliga drev? Är det rädsla för att den trådlösa tekniken ska vara farlig? Eller ekonomiska intressen och hänsyn?

Istället för denna nedlåtande och ensidiga kampanj, efterlyser vi en konstruktiv journalistik, som sätter sig in i problematiken, och där även den del av forskarsamhället som funnit skadliga effekter får komma till tals. Vem vågar vara först?

Marianne Ketti

Ordförande Elöverkänsligas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons