Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan utveckling kommer potentiella invånare och investerare välja bort Sundsvall – vi måste tänka nytt

Annons
Skribenterna lyfter bland annat fram Norra kajen som en lyckad upprustning i Sundsvall – men ännu mer behövs. Bild: Therese Hasselryd / Johan Engman

Många vill bo i Sundsvall och många väljer att flytta hit. Det är väldigt positivt för alla som bor och verkar här. Men för att kraften i urbaniseringstrenden ska hålla i sig måste staden fortsätta utvecklas. Annars väljer både människor och investerare någon annan stad. Vi förstår alla att det krävs attraktiva jobb, utbildning, bostäder, handel, upplevelser och nöjen. Men det krävs framför allt att vi sätter fart. Att vi höjer ribban rejält och jobbar tillsammans. Det krävs stadsutveckling.

Sundsvall, tillsammans med Trafikverket, satsar stort på infrastrukturen de närmaste fem åren. Digitaliseringsmyndigheten etableras under 2018, vilket förstärker Sundsvalls ställning som den ledande IT-staden i Norrland. Det byggs bostäder vid Norra kajen och stadsdelen Åkroken genomgår en omfattande upprustning för att bli en mer levande stadsdel. Allt detta är fantastiskt, men vi måste göra ännu mer. Vi måste tänka nytt! Framför allt måste vi ha en gemensam syn på vad som skapar tillväxt. Annars blir vi omsprungna av någon annan stad – som vill mer och ser till att saker händer.

För Plus-kunder: Fredrik Söderberg: Därför har Norra kajen blivit en isolerad plats

När syftet är att utveckla en attraktiv stad finns det inget att vara rädd för.

Vi och många med oss anser att utbildningsmöjligheter och ett starkt näringsliv är de avgjort viktigaste faktorerna för tillväxt. Där de attraktiva utbildningarna och jobben finns, dit flyttar människor. Då blir följden att det också behövs fler bostäder, en bredd av butiker, utvecklade mötesplatser och ett större serviceutbud.

Vårt självklara bidrag som fastighetsägare är att ständigt utveckla våra fastigheter. Så att våra hyresgäster ska kunna vara lönsamma och göra riktigt bra affärer, så att fler människor kan bo i city och så att fler företag kan växa och väljer att etablera sig här. Vi är inte rädda för att röra om i grytan, skapa flyttkedjor, köpa nytt, bygga om och investera. När syftet är att utveckla en attraktiv stad finns det inget att vara rädd för. Det finns bara massor att vinna, för alla.

För Plus-kunder: Sundsvall satsar på titeln Årets stadskärna 2021 – lagom till 400-årsjubileet

Företagare, hur får vi ännu fler företag att etablera sig och växa i vår stad? Politiker, har vi gjort allt som går för att ha en planberedskap för nybyggnation. Du som jobbar med infrastruktur i och runt Sundsvall, har vi bästa möjliga kommunikationer för att fortsätta utveckla stadskärnan och staden? Mittuniversitetet, vad gör vi för att få studenterna att flytta hit och dessutom stanna kvar efter fullföljda studier? Vi måste våga prata om våra idéer. Om hur vi ska få utveckling och tillväxt. Vi är övertygade om att man måste tänka stort för att få saker att hända.

Vi på Diös går gärna i täten, men vi vet att det krävs fler spelare för att lyckas och att vi jobbar åt samma håll. Det är nyckeln till Stenstans och Sundsvalls framtid och vårt gemensamma mål om att bli Årets stadskärna 2021. Ingen blir gladare än vi om telefonen ringer redan i dag, med nya spännande idéer som utvecklar vår stad.

Sundsvall, vi har potentialen och styrkan att konkurrera med vilken stad i Sverige som helst. Nu sätter vi fart.

Knut Rost, vd Diös

Sofie Stark, affärschef Sundsvall

Läs också:

Tråkigt men talande för Sundsvall att det inte blev något trähus på Bergsgatan

►  Nej, det är inte rimligt att kräva parkeringar i centrum i en stad med 100 000 invånare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons