Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla kollektivtrafiken och göra Sundsvall till en cykelstad

Annons

Vi i Miljöpartiet prioriterar tre områden i vår budget (även kallad mål och resursplan, MRP) som vi lade som förslag på senaste Kommunstyrelsens sammanträde:

• Ett hållbart Sundsvall

• Ett Sundsvall med en skola där alla får lyckas 

• Ett växande Sundsvall för alla människor.

Genom att utveckla kollektivtrafiken och göra fler och bättre gång- och cykelvägar, både i centrala staden och i kommundelscentra, samt pendlarparkeringar för både bilar och cyklar, vill Miljöpartiet skapa mer plats för människor, mindre behov av bilen och en miljövänligare kommun. 

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi vill förbättra servicen i kollektivtrafiken genom tätare och bättre anpassade turlistor både mellan stad och landsbygd, samt till och från kommundelscentra. Vi vill utveckla en mer flexibel kollektivtrafik på landsbygden, införa 100-lappen för ungdomar samt utreda ett helt gratis ungdomskort för införande under nästa planperiod. 

Samtidigt vill vi göra Sundsvall till en cykelstad, där cykeln är det naturliga och trygga alternativet för korta resor inom kommunen. Därför vill vi även att ett hyrcykelsystem införs i centrala staden. Vi anser att satsningen kan få goda effekter både ur folkhälso- och miljöperspektiv, plus att det gör Sundsvall till en mer attraktiv stad. 

Läs också: Sundsvall kan i framtiden bli en cykelstad – om vi hjälps åt

Läs också: Sundsvall är och kommer aldrig att bli en cykelstad

Vi vill även förbättra vägar med prioritet på vägar där kollektivtrafik och cykelvägar delar vägbanan med bilar. Vi satsar även på en säkrare trafikmiljö vid skolor och förskolor samt en förstärkt budget för vinterväghållning där skottning av kollektivtrafikstråk, gång- och cykelvägar och större arbetsplatser ska vara prioriterat under vintern. 

Vi säger därför ja till att använda 219 miljoner åren 2017–2021 för detta. Vi säger nej till planen på att göra om stora torget, vi säger nej till att investerar i storbron och vi skjuter fram ombyggnation av Färsta ridcenter då det ekonomiska läget är ansträngt. Därför anser Miljöpartiet också att det verkligen inte finns pengar till en ny sportarena för elitidrott. 

Angel Villaverde (Mp)

Gruppledare

Maria Algotsson (Mp)

Kommunfullmäktigesledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons