Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla sommarens klimatsmarta vanor

Annons

På global nivå har sommaren varit varmare än någonsin, lokalt har i stället skyfallen eller stormarna manat till eftertanke om hur vi alla kan bidra till en minskad klimatpåverkan. En bra början är att utveckla sommarens fem klimatsmarta vanor.

Kombinera färdslagen. Under sommaren har vi cyklat till stranden, åkt dressin, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader. Allt detta är inte relevant för vardagen, men tänkesättet att det finns så mycket annat än bilen när vi ska transportera oss är värdefullt att ha med oss.

Dela med varandra. Sommaren är delandeekonomins tid. Vi delar stuga med släktingar eller hyr av människor vi inte känner. Ungarna bor inneboende i samband med någon fotbollsturnering eller ett läger. Vi lånar verktyg av grannen som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra, får vi ett mycket resurseffektivare samhälle. För någon är det skönt och lönsamt att vara med i en bilpool istället för att själv ta hela ansvaret och kostnaden för bilen, för andra är en gemensam verktygsbod eller att återupptäcka biblioteket mer relevant.

Prioritera upplevelsen. Sommartid konsumerar vi mer upplevelser och mindre prylar. Det kan vara musikfestivalen, dagarna på stranden, glädjen att få träffa släkt och vänner eller något helt annat - för det mesta är det både roligare och bättre för klimatet än att använda pengarna på att köpa fler saker vi inte behöver. Kan vi hålla fast vid detta när köpcentrat lockar med höstrea, är mycket vunnet.

Ät medvetet. Sommartid äter vi mer medvetet och lokalt, det må vara polkagrisar i Gränna, palt i Piteå eller smørrebrød i Köpenhamn. Vi äter också mer vi odlat, fiskat eller plockat själv, alltifrån smultron och kantareller till abborrar och gös. Det lokalt producerade är en större upplevelse och är potentiellt bättre både för klimatet och hälsan. Behåller vi denna medvetenhet in i vardagens matval, är mycket vunnet ur klimatperspektiv, särskilt när vi drar ner på det röda köttet till förmån för hållbar fisk och grönsaker.

Natur i vardagen. De flesta av oss vistas mer i naturen under sommarens ledighet än resten av året; stranden, fjället, skogen... Det ger ingen minskad klimatpåverkan i sig, men vi vet att man värnar och månar om det man känner till och därför är kontakten med naturen så viktig. I Sverige är vi då lyckligt lottade att de flesta har grönområden i närheten av sitt boende och sin arbetsplats - utnyttja det för att få mer natur i din vardag!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Läs också: Klimatförändringar – ett hett ämne

Läs också: Regnkaos i Sundsvall

Låt oss vara tydliga: Ska vi klara klimatmålen politiken enats om, måste det löna sig att göra rätt. Vi får ingen fossiloberoende fordonsflotta 2030 om det är billigare att tanka fossilt än förnybart och når inte 100 procent förnybar energi 2040 om det förnybara beläggs med nya skatter. Som medborgare kan vi inte dra det tunga lasset själva. Men fem klimatsmarta vanor från sommaren kan vi ta med in i vardagen.

Mattias Goldmann

Vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons