Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla Sundsvallskusten

/
  • ”Sundsvalls cityhamn har alla förutsättningar att bli ett av Norrlands bästra strandhugg”, ­skriver debattörerna.

Annons

Sundsvalls kommun har en mycket stor potential i att utveckla hela kuststräckan för besöksnäring och båtliv. Vi behöver samla alla aktörer som på sitt håll arbetar med att utveckla kuststräckan för att lyfta deras insatser, få ett samlat grepp om nuläget och tillsammans med dem prata framtid och utveckling längs Sundsvallskusten.

Ett sådant arbete måste vara långsiktigt och i nästa steg ske i samarbete med grannkommunerna längs kusten, i första hand Timrå och Nordanstig.

Centerpartiet har drivit denna fråga hårt i koalitionssamarbetet och bit för bit vunnit gehör. Men vi ligger ännu långt efter övriga kommuner längs Norrlandskusten. Förebilder finns på nära håll att lära av. Örnsköldsvik har genomfört ett omfattande projekt med stor del EU-finansiering i vad de kallar en Skärgård i världsklass. På samma sätt har Luleå, Piteå, Haparanda och Skellefteå jobbat med projektet Bottenvikens skärgård.

Nu har Sundsvall ingen skärgård i samma mening, utan ett pärlband av härliga strandhugg och besöksmål, där merparten går att nå landvägen, vilket bör ses som en tillgång.

Nämnda Norrlandskommuner har samlat aktörerna längs kust och skärgård bakom en långsiktig utvecklingsplan som underlättat ansökningar om EU-stöd, nationella stöd och andra medfinansieringar. Konkret handlar det om muddringar, bryggrenoveringar, samordning av turtrafik, upprustning och nybyggnad av stugor för uthyrning, bastu, nya gästhamnar, latrin- och sophantering samt gemensam marknadsföring.

Allt detta ligger framför oss och förutsättningarna har vi. I koalitionsbudgeten satsar vi totalt 2,7 miljoner kronor inledningsvis. I februari i år tog Sundsvalls kommun beslut om minst fyra miljoner kronor och tar samordningsansvaret i en förstudie för nyanläggning av gästhamn på Lörudden och upprustning av Sanna hamn på Brämön.

Andra exempel är Sundsvalls Segelsällskap som jobbar med Vision Vindhem. Alnö Båtklubb bygger nytt klubbhus. Sundsvalls Cityhamn har alla förutsättningar att bli ett av Norrlands bästa strandhugg om vi agerar klokt framåt. Världsomseglaren Lunkentuss ska placeras i inre hamnen. Ångbåten Primus har äntligen återvänt till Sundsvall och ligger nu på Karlsvik inför förestående upprustning. Den ångdrivna timmerbogseraren Ophelia har återförts till Galtström i samma syfte.

Ett samlat grepp är av nödvändighet inte minst mot bakgrund av ny lagstiftning, som innebär att den 1 april 2015 blir det förbud mot tömning av toalettavfall i havet. Havs- och vattenmyndighetens (HaV) miljöriktlinjer för båtlivet manar till samråd för lokala lösningar.

Elva båtklubbar i Sundsvall och Timrå har samlats i Sundsvall-Timrå båtråd och borde vara en lämplig samtalspart i arbetet.

Varje sommar passerar ett tusental båtar Sundsvallskusten på väg mot Höga Kusten. Alltför få av dem går in i våra hamnar. Låt oss ändra på det.

Reinhold Hellgren, Ansvarig kultur- och fritidsfrågor

Linnéa Kjellman, Partiföreträdare

Anne-Li Sjölund, Ersättare Kultur- och fritidsnämnden

För Centerpartiet i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons