Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: 36 kronor om dagen är inte rimligt i Sverige 2018

Annons
Vänsterpartiet vill öka habiliteringsersättningen från 36 till 72 kronor om dagen. Bild: Gorm Kallestad/TT

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen drivit igenom ett reformpaket med jämlikhetsfokus. Totalt är reformerna på 2,6 miljarder kronor, och det kommer dem med sämst ekonomiska marginaler till del. Det gäller ensamstående föräldrar, fattiga pensionärer, de som är beroende av sjuk- och aktivitetsersättning och bostadstillägg, samt funktionsnedsatta med habilitering.

Kommunens dagliga verksamhet ska erbjuda en frivillig sysselsättning för de med funktionsnedsättning och som inte arbetar eller studerar. Det finns dock ingen lag som reglerar att de som deltar får någon slags ersättning. Ändå ses det ofta av de som deltar som en sådan. De utför sysslor som förhoppningsvis är meningsfulla och för det får de av Sundsvalls kommun i dag en habiliteringsersättning på 36 kronor per dag.

Vid årsskiftet kom det 350 miljoner kronor till kommunerna för att höja habiliteringsersättningen och just de här pengarna är mer än välkomna. De ska få deltagarna att bli mer motiverade att delta i kommunernas dagliga verksamhet. För Sundsvalls del skulle det innebära att vi får ungefär 3,5 miljoner kronor som är öronmärkta för att höja den låga habiliteringsersättningen som de får i dag.

Vi behöver bygga ett samhälle som är bra för alla och inte bara för de rika.

För Vänsterpartiet handlar valet 2018 om att ge röst åt alla de människor runt om i Sverige som känner hur klyftorna har ökat. Det här jämlikhetspaketet med reformer kommer att ha stor betydelse för många människor som har det ekonomiskt tufft.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

36 kronor per dag är inte mycket och habiliteringsersättningen har inte höjts på många år. Vänsterpartiet tycker att det är dags nu. Vi vill att habiliteringsersättningen höjs till det dubbla – till 72 kronor per dag.

Vi behöver bygga ett samhälle som är bra för alla och inte bara för de rika! För att lyckas med det så krävs att vi tar itu med ojämlikheten och den skeva resursfördelningen i samhället. Den här reformen är en viktig byggsten i det arbetet.

Niklas Evaldsson (V)

Ledamot socialnämnden

Martin Jägesten (V)

Ersättare socialnämnden

Läs också:

Nog finns det problem med LSS – men vi saknar inte handlingskraft

Trygghet kan aldrig bli omodernt – skrota inte handikappersättningen

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons