Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Kraftfulla satsningar på personalen – som själva ska ha möjlighet att komma med lösningar

Annons
Vänsterpartiet vill satsa på vårdpersonalen i den nya regionplanen. Bild: Isabell Höjman/TT / Erik G Svensson/TT

De två största nämnderna i Region Västernorrland, Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden (FPTN), får anmärkningar av revisorerna. Anledningen är deras underskott 2017 på 174 miljoner kronor, respektive 51 miljoner kronor. Som vanligt beror underskotten till största delen på de ökade kostnaderna för stafettpersonal.

Det här är inget nytt. Under flera års tid har kostnaderna för stafettpersonal pekats ut som orsaken till regionens dåliga ekonomi. Men stafettberoendet orsakas av dåliga villkor och dålig arbetsmiljö för vår personal, som också leder till vakanser, sjukskrivningar, kostnader för utomlänsvård med mera. Bakom detta finns också en underfinansierad primärvård. De flesta partier i fullmäktige är inte beredda att vidta rätt åtgärder för att ändra situationen.

För Plus-kunder: Läkarbrist ökar risk för farliga hyrläkare: "Belyser den närmast katastrofala situation som primärvården arbetar under"

Regionens ledning med S och MP har under denna mandatperiod drivit igenom sina besparingsåtgärder med centraliserade länskliniker och strukturförändringar för att ”rädda ekonomin”. Så har uppenbarligen inte skett. Det är dags för S och MP att vakna upp nu och välja en annan väg, nämligen den som vi länge har förespråkat.

Det handlar om att satsa på primärvården för att ge den chansen att lyckas med sitt uppdrag och på så sätt avlasta sjukhusen.

På fullmäktigemötet i veckan kommer en ny regionplan 2019–2021 att antas. Vänsterpartiets förslag handlar om att ändra organisationen, skrota länsklinikerna och i stället inrätta lokala sjukhusledningar med mandat över sina verksamheter. Att införa sammanhållna vårdområden där regionen tillsammans med kommunen driver och ansvarar för alla vårdbitar i samhället. Det handlar om att göra kraftfulla satsningar på personalen för att förbättra arbetsmiljö och villkor. Att möjliggöra för lösningar som kommer från personalen själv. Det handlar om att satsa på primärvården för att ge den chansen att lyckas med sitt uppdrag och på så sätt avlasta sjukhusen. Det handlar om att säkerställa en basal akutvård nära alla länsinvånare.

Majoritetens förslag till regionplan är inte realistiskt. Man gör antaganden om minskade kostnader utan att ändra den organisation som orsakar dessa kostnader. Vårt förslag kan vända den nedåtgående spiralen. Se till att få ordning på ledning och organisation och satsa på personalen – då säkrar vi en jämlik vård och en ekonomi i balans.

I höstens val ges länsinvånarna chansen att rösta för en ny ledning. Länets revisorers anmärkning visar att det är hög tid nu!  

Lars-Gunnar Hultin (V)

Gruppledare

Nina Orefjärd (V)

Första namn på landstingslistan

Läs också:

Dags att lägga ner rivaliteten och satsa på en bra sjukvård i hela länet

S, MP: Efter rapporten – vi är övertygade om att länsklinikerna är rätt väg att gå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons