Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Regeringens politik skapar ett lidande vi inte hade väntat oss

Annons

Ska vi låta människor som är sjuka lida mer än de redan gör, för att regeringen vill spara mer pengar till statskassan? Det är för mig samt mina partikamrater helt absurt. Det visar på hur regeringen med Socialdemokraterna i spetsen fortsätter vandra mot en orättvis högerpolitik i stället för att hjälpa de mest utsatta i vårt samhälle.

I september 2015 införde regeringen målet att dra ned kostnaden för sjukpenningen, det många känner till som "9.0". Enligt socialminister Annika Strandhäll (S), skulle vi få 80 000 fler sjukskrivna om inte denna reform gick igenom, men är lösningen verkligen så enkel att bara neka de sjuka pengar? Blir de friska då? Tvärtom, Strandhäll! Sjuktalen behöver minska men det borde vara självklart att det inte får ske genom att dra in sjukpenningen för folk som fortfarande är för sjuka för att arbeta. Det är både orimligt och omänskligt! Sådana metoder hade jag hoppats vi skulle slippa när vi inte längre hade ett alliansstyre i makten.

Handläggarna har precis som i säljbranschen numer mål att följa, där fler avslag kan ge en status och högre lön.

Regeringens politik skapar mer lidande, inte bara hos den sökande individen utan också för hens omgivning som tvingas se hur en sjuk person faller mellan stolarna. I Agenda den 15 april vittnade handläggare från Försäkringskassan samt deras fackförbund vad "9.0" fått för konsekvenser. Handläggarna har precis som i säljbranschen numer mål att följa, där fler avslag kan ge en status och högre lön. En handläggare berättade i inslaget att hon inte uppfyllde kvoten för antal avslag och blev därför nekad löneförhöjning. Tänk om människors hälsa hade prioriterats på Försäkringskassan istället för "9.0". Om handläggarna blev bedömda för hur de tog hand om sina ärenden i bemötande och inte hur duktiga de var på att säga nej...

Även Arbetsförmedlingen vittnar om svårigheterna. De får nu ta hand om tusentals människor som inte är i skick att arbeta och som nu skickas fram och tillbaka mellan myndigheterna. Detta är inte mänskligt! Det enda vettiga är att ta bort "9.0" och det nu på en gång.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

De borgerliga partierna vill, nu med stöd från Sverigedemokraterna, återinföra en bortre gräns, den som regeringen tog bort, som säger att du är bara sjuk en viss tid. Därefter är du frisk. Inte ett dugg bättre.

Jag tycker att Vänsterpartiet står för den humanaste politiken när det gäller sjukskrivningar. Bättre arbetsmiljö, bättre rehabilitering samt en jämlik och bra sjukvård. Med Vänsterpartiet kommer inte exempelvis cancersjuka bli utförsäkrade eller stå utan sjukpenning. Vi förstår att det inte går att sätta gränser på hur många dagar någon kan vara sjuk. Det är val snart och det gäller att lägga sin röst rätt.

Anna Sjödin, Vänsterpartiet Sundsvall

Läs också:

IF Metall: Vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska

Samhället och invånarna skulle må bättre av sex timmars arbetsdag

► Vi kräver svar om sjukförsäkringen – rättvisa och ekonomisk trygghet är en självklarhet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons