Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Vi ska ha förskolor med rätt bemanning och personal med hög kompetens

Annons

Med anledning av Valet 2018 | Förskolläraren Erica Flinkfelt: Vi är grundbulten som inte får vittra sönder, ST 6/8.

Vi har under mandatperioden sett att förskolelärarnas arbetssituation varit tung och på vårt initiativ har det gjorts försök med vikariepool. Försöket har även innefattat en smart rehabsatsning och resultatet har varit så positivt att vi har beslutat att alla förskolor ska arbeta enligt den modellen.

Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla – inte bara för några få. Med vår politik vill vi skapa ett jämlikt och jämställt samhälle med en solidarisk fördelning och en social utjämning.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

En välfärd som fungerar är en förutsättning för många människors frihet. Ni som arbetar inom kommunens verksamheter är grunden för att det ska vara möjligt. Vi ska kunna lita på att våra barn får en bra utbildning i skolan, att våra föräldrar får värme och omsorg på äldreboendet och på att vi får bästa möjliga vård när vi är sjuka.

Även om Sverige och Sundsvall har kommit relativt långt i jämställdhetsarbetet så finns det mycket kvar att göra. En viktig del handlar om att villkoren i arbetslivet ska vara likvärdiga för kvinnor och män. Därför arbetar vi aktivt för att höja de lägre lönerna. Vi vill att Sundsvalls kommun ska vara en bra arbetsgivare med goda anställningsvillkor, bra arbetsmiljö och bra möjligheter till fortbildning.

Förskolepersonalen har ett krävande och viktigt arbete där man dels ska erbjuda en pedagogisk omsorg där barnen kan utvecklas, samtidigt som det gäller att erbjuda trygghet. Det förutsätter att vi i Sundsvall har bra förskolor med rätt bemanning och personal med hög kompetens.

Vi vill att Sundsvalls kommun ska vara en bra arbetsgivare med goda anställningsvillkor, bra arbetsmiljö och bra möjligheter till fortbildning.

Vikariepoolen innebär en viss ”överanställning” av förskolepersonal vilket underlättar vid frånvaro och minskar stressen för personalen. Man vet vem som täcker upp och den personen är känd av alla och därmed blir även barnen tryggare.

Vänsterpartiet kommer fortsätta arbetet för att förskolan ska vara tillgänglig för alla och att det ska vara en bra miljö för våra barn.

Hans Zetterkvist (V)

vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Läs också:

S: Svenska förskolan ska fortsätta att ge trygga och glada barn

Orimligt att outbildade vikarier ska lära sig allt på tre dagar

Förskolan, hur viktig är den egentligen?

► Gärna 30 timmar i förskolan – men då ska vi i personalen ges rätt förutsättningar

[+] Gråt, stress och otrygghet – här är personalens egna ord från förskolan: "Vem skyddar barnen när vi inte räcker till"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons