Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Vi utmanar alla partier att skriva på Klimatriksdagens värdegrund

Annons

I vår lokala och regionala valplattform poängterar vi vikten av att skapa ett hållbart samhälle. De flesta brukar ställa upp på den formuleringen, men det inkluderar både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet vilket är viktigt att komma ihåg. Det finns en stark rörelse och en folklig opinion för att ta klimatförändringarna på allvar och påbörja omställningen mot ett mer långsiktigt hållbart samhälle.

Miljöarbetet krockar ofta med de kortsiktiga ekonomiska målen, men vi menar att för ett långsiktigt hållbart samhälle måste miljö och klimat prioriteras. Klimatmålen måste gå före kortsiktiga vinstintressen.

Vänsterpartiet vill göra Sverige till en föregångare på klimatområdet och vi har en konkret politik för detta. Vi har en plan för ett fossilfritt Sverige. Vi vill ha nollutsläpp till år 2040. Det är en nödvändig omställning som måste ske snabbt, i nära samarbete med miljö- och klimatrörelsen och genom gemensamma beslut.

För Plus-kunder: Snöslask blir vanligare – så förändras Medelpad till år 2100: "Ett Skåne-klimat"

Den 4-6/5 hålls en klimatriksdag i Stockholm som hela klimat-Sverige står bakom. Syftet är att arbeta fram bra klimatförslag till en verkligt hållbar svensk klimatpolitik. De förslag som röstas fram kommer att lämnas över till Sveriges riksdag.

Vänsterpartiets partiförening i Sundsvall och Vänsterpartiets distriktsorganisation för Västernorrland stödjer Klimatriksdagens arbete och har skrivit under på dess värdegrund:

”Vi tar klimatvetenskapens varningar på största allvar. Temperaturökningarna måste begränsas till 1,5 grader. Vi stödjer lösningar som utgår från alla människors lika värde och rättigheter, samt tar hänsyn till rättvisa och utrotande av fattigdom. Detta enligt Parisavtalets (COP21) artikel 2, FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, samt FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.”

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Så har även en mängd olika organisationer gjort, från fackföreningar och religiösa samfund till företag och miljöorganisationer. När detta skrivs har sammanlagt 178 organisationer skrivit under.

Vi uppmanar nu alla andra partier och övriga föreningar att göra detsamma. I kampen mot klimatförändringarna måste vi alla dra åt samma håll.

Ingrid Nilsson

Ordförande V Västernorrland

Karin Gustavsson

Ordförande V Sundsvall

Läs också:

Fem tips på hur du som aktiv konsument blir klimathjälte

Klimatkrisen är verklig – och vi måste ändra vårt beteende

MP: Vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde vad vi kunde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons