Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad – och vem – kan vi lita på?

/

Annons

Regeringens besked om ett extraval i mars har i flera veckor föregåtts av spekulationer i media om regeringens budget för nästa år. Tyckare och experter har presenterat scenarier över vad som händer om X gör si eller Y låter bli att göra så.

För de flesta låter det säkert mer som inför en avgörande match i ett VM-kval i fotboll eller slutspelet i SHL, än om politik.

Få har berättat om att det handlar om vardagen för vanliga människorna.

Politik är inget spel. Politik är på riktigt. När Sverigedemokraterna frångick gällande praxis, att enbart rösta på sin egen budget, visade de inte bara förakt mot riksdagens arbetsformer och därmed mot våra demokratiska spelregler. Deras beslut får också tydliga konsekvenser för invånarna i vårt land.

Den svenska skolan har nått bottennivå och får skarp kritik från alla håll. Vårt län går nu miste om över 80 nya miljoner, som var början till att göra alla skolor till bra skolor. Våra sämst ställda pensionärer får fortsätta att betala högre skatt än löntagare.

Det blir ingen gratis medicin för barn. Arbetslösa och långtidssjuka får fortsätta att söka socialbidrag, då det inte blir någon höjning av a-kassa eller sjukförsäkring.

Det blir inga traineejobb eller utbildningskontrakt för Västernorrlands arbetslösa ungdomar. Det blir inga resurser till bättre arbetsmiljö. Däremot finns läx-RUT för välbeställdas barn kvar och inte minst, möjligheten att använda RUT-avdrag för poolrengörning och bartender. Så ser det Sverige som riksdagens högermajoritet röstat igenom.

Huvudorsaken är att de borgerliga partierna har cementerat fast sig i blockpolitiken. Även om de i ord tar av stånd från SD, låter de hellre regeringens budget falla än att samarbeta. Under den borgerliga regeringstiden pratade man gärna om att ta ansvar för landet, men nu är det glömt.

Svenska folket röstade för ett regeringsskifte, men ingen sida fick en egen majoritet. Därför har vi Socialdemokrater från dag ett sagt att regeringen kommer att vara en samarbetsregering för hela Sverige.

Vi var beredda att samarbeta om budgeten. Tyvärr har de borgerliga partierna inte slutat att sura över valförlusten och därför låst dörren till samtal.

När SD meddelade att de röstar för den borgerliga budgeten, sade de samtidigt att de kommer att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa. Det innebär ett helt nytt politiskt läge i Sverige. Nu måste Alliansens fyra högerpartier förhålla sig till det.

Många människor är idag oroliga över hur det blir med jobben, skolan och vården. Många undrar över vad och vem vi kan lita på. Vilken väg ska Sverige ta in i framtiden? Då är det viktigt att väljarna får säga sitt i ett extraval. För oss har alla människor lika värde. Vi vill ha ett öppet och solidariskt samhälle, det tjänar vi alla på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons