Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomnar er in i arbetet för en bättre skola

/
  • João Pinheiro svarar på en debattartikel som skrevs av Liberalerna, som tyckte att Pinheiro kappat kontrollen över skolan.

Annons

Replik på "Nytt vikariestopp runt hörnet om vi fortsätter så här", ST 19 maj.

Johan Landström (L) är nybliven ledamot i Barn- och utbildningsnämnden och skriver i torsdagens ST om utmaningarna för skolan i Sundsvall. Jag vill börja med att välkomna Johan Landström till nämnden. Jag ser Landströms erfarenheter från socialnämnden i Sundsvall och i barn- och utbildningsnämnden i Luleå som något positivt. Jag uppskattar också en konstruktiv oppositionspolitik. Liberalerna styrde tillsammans med Alliansen kommunen mellan 2010 och 2014. Vi kan ta lärdom även av denna period och dra slutsatser om hur vi kan hitta bra lösningar framåt. Min intention är att hålla en bra dialog med alla nämndsledamöter och jag inkluderar dig i den gruppen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag håller dock inte riktigt med insändarens slutsatser. Om vi börjar med min egen person håller jag inte med om att jag och den nya majoriteten har tappat kontrollen – däremot är jag den första att erkänna att jag inte anser mig ha fått kontroll fullt ut än. Vi jobbar på det och har kunnat identifiera ett antal problem. En del av dessa har förra majoriteten bidragit till att upprätthålla. Det var under deras tid vid makten den kultur vi har i dag tilläts växa. En kultur där man på golvet inte alltid anser att man behöver följa politiska beslut eller ta ekonomiskt ansvar.

Läs också: Kommunen ändrar sig om Ankarsviks skola – öppnar till hösten igen

Läs också: Föräldrar och elever oroliga efter besked om Ankarsviks skola: "Har skötts rent bedrövligt"

Läs också: Framtiden för Ankarsviks skola oviss

Landström nämner själv rektorernas roll i skolorganisationen. Förra majoriteten införde ett ledningssystem med dubbelarbetande skolområdeschefer och rektorer. Om målet var att styra och lösa problem, inte minst ekonomiska problem, har vi ännu inte sett resultat. Första januari 2017 träder en ny organisation för Sundsvalls skolor fram. Förhoppningen är att bryta den underliga kultur vi har i dag och att skoldirektören ska få den hjälp han behöver av medhjälpare som företräder hela organisationen – inte bara sina egna områden.

Rektorerna har i dag ett stort ansvar som regleras av lagen, men bristen på en helhetssyn där ansvar tas över organisationen i stort saknas. En stark koppling mellan verksamheterna, förvaltningen och politiken behövs. Och i det arbetet spelar en tydlig styrning en stor roll.

Vi har tagit nya viktiga steg när det gäller lokalsituationen, men fastighetsförvaltningen har under många år upplevt sig ha bristande resurser. Nu avsätter vi i majoriteten stora summor pengar i form av investeringar som sträcker sig över lång tid och ger oss möjlighet att ersätta många gamla och dåliga byggnader.

En av förutsättningarna för att fatta obekväma beslut är en ansvarsfull opposition. Jag välkomnar tonen från Liberalerna och deras vilja att vara med i arbetet. Johan Landström kan från min sida räkna med både öppenhet och en beslutenhet att ta itu med skolresultaten – en fråga som vi är överens om.

João Pinheiro (S)

ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons