Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var detta början på slutet för EU?

Annons

Efter en lång natt av både hopp och förtvivlan står det nu klart att Storbritanniens folk röstat för att lämna EU.

Det hjälpte inte med all skrämsel, det hjälpte inte med alla öppna och förtäckta hot som kommit från EU-kommissionen, Internationella valutafonden, politiker, företagare och proffstyckare. Många EU-anhängare ser resultatet som en katastrof och vi håller med dem; det är en katastrof för hela EU-projektet! Däremot är det en stor seger för demokratin!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

EU har aldrig varit någon demokratisk union, den ekonomiska politiken står inskriven i grundlagen (EU:s olika fördrag) och går inte att ändra på i ett allmänt val. EU kan inte reformeras som en del tassande EU-kritiker tror, EU måste brytas ner och upplösas. Sedan kan vi bygga upp ett internationellt samarbete mellan länderna som inte har till syfte att påtvinga samtliga länder en och samma politik.

Vissa säger att det är inskränkta nationalister som står bakom att nej-sidan vunnit i Storbritannien. Det är inte sant. Det är i och för sig riktigt att det finns ett antal nationalister, av samma typ som slipsfascisterna i Sverigedemokraterna består av och som också röstat för ett utträde. Den gruppen är dock försvinnande liten i jämförelse med dem som röstat mot ett fortsatt EU-medlemskap av andra orsaker. EU har inneburit en massiv omfördelning, från arbete till kapital. EU har framtvingat privatiseringar. Människor vill inte gärna känna att deras chanser att påverka samhällsutvecklingen hela tiden reduceras, människor vill kunna besluta så mycket som möjligt av sin egen framtid, tillsammans med sina vänner och bekanta.

EU kryper in i varje vrå av våra liv, i kommuner, i landsting och på nationell nivå. För cirka 10 år sedan kom Sveriges kommuner och landsting, SKL, med en rapport som visade att 80 procent av alla riksdagsbeslut föranleddes av beslut på EU-nivå. Man visade även att 60 procent av besluten på landstings- och 50 procent av besluten på kommunnivå föranletts av beslut på EU-nivå. Dessa förskräckande siffror har inte blivit lägre sedan Lissabonfördraget trädde i kraft. Det är det här EU-motståndet handlar om, inte någon vidrig nationalism, inte några opålästa medborgare som EU-anhängarna alltid yrar om.

Storbritanniens folk har slagit in på den rätta vägen. Nu kan vi hoppas på att fler länder väljer att följa deras exempel. Nu ska vi arbeta stenhårt för en Svexit, alltså att Sverige också ska lämna supermaktsprojektet EU.

Peter Tjernberg

Kerstin Nordqvist

Jörgen Stafrin

Armi Gustafsson

Ulf Gustafsson

Folkrörelsen nej till EU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons