Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: Alnö vårdcentral lever inte upp till Regelbokens föreskrifter – hur kommer Vårdval Västernorrland att agera?

Annons

Regelboken för Vårdval Västernorrland är mycket tydlig under rubriken Personal/kompetens, där man skriver att vårdgivaren ansvarar för att hälso- och sjukvårdspersonalen har den kompetens som krävs för uppdraget.

Vårdcentralen ska ha en allmänmedicinsk profil avseende personalens kompetens och i vårdgivarens ansvar ingår att kontrollera att den som anställs har behörighet och nödvändiga språkkunskaper för att utöva yrket.

Den övervägande andelen av tjänstgörande läkare (exklusive utbildningsläkare) ska vara specialister i allmänmedicin med reell kompetens och dokumenterad erfarenhet. Den övervägande andelen av tjänstgörande sjuksköterskor ska vara utbildade distriktssköterskor.

Den senaste tiden har Caspien Alnö Vårdcentral debatterats flitigt i Sundsvalls Tidning.

Under rubriken Försäkran om verksamhetens bedrivande står att vårdgivaren i sin ansökan ska försäkra att man kan uppfylla förutsättningarna i Regelboken.

Hur följer man upp verksamheten på Caspien Alnö Vårcentral gällande brister i vårdkvalitet och avtalsförpliktelser?

Vårdförbundet har med stort intresse följt den senaste tidens debatt i ST angående Caspien Alnö Vårdcentral, där man inte lever upp till vad Regelboken föreskriver, och undrar nu hur Vårdval Västernorrland tänker agera. Den kompetens som Regelboken föreskriver ska finnas gällande läkare och sjuksköterskor, finns inte.

Var är Regionens ansvar för patientsäkerheten och den vård som medborgarna ska erbjudas utifrån kompetens och erfarenhet? Hur följer man upp verksamheten på Caspien Alnö Vårcentral gällande brister i vårdkvalitet och avtalsförpliktelser? Detta står också tydligt beskrivet i Regelboken.

Läs också: Vårdvalet synar Alnö vårdcentral: "Vi vet att det ofta är svårt att öppna en ny verksamhet

Vårdförbundet har vid ett flertal tidigare tillfällen ifrågasatt huruvida Vårdval Västernorrland gör uppföljningar och på vilket sätt, samt vilka sanktioner som utdelas. Vi har för det mesta inte fått något svar alls på våra frågor, utom en gång då vi fick till svar att uppföljningar görs, men inget mer.

Åsa Holgersson, ordförande Vårdförbundet avdelning Västernorrland.

Läs också: Har positiva erfarenheter av Alnö vårdcentral – hoppas de får ordning på verksamheten

Vårdförbundet vill den här gången veta hur Vårdval Västernorrland tänker agera, om inte så ger det signaler till övriga vårdcentraler/hälsocentraler att man kan göra som man tycker då det gäller kompetensen. Det handlar om vilken vård man ger till medborgarna i länet, hur man ser på patientsäkerhet, kompetens och till sist så handlar det också om våra skattepengar.

Regelboken i Vårdval Västernorrland gäller alla vårdcentraler/hälsocentraler i länet, oavsett om det drivs i privat regi eller i Regionen Västernorrlands regi.

Åsa Holgersson, ordförande Vårdförbundet avdelning Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons