Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna säkerheten för vägarbetare

Annons
Sänka hastigheten när du passerar ett vägarbete uppmanar debattörerna som jobbat för fackförbundet Seko.

Vägarbetare är en mycket utsatt yrkesgrupp och som i sin arbetsmiljö inte möts med tillräcklig respekt från trafikanternas sida. Det anser med rätta såväl vägarbetarnas fackliga organisation Seko som Trafikverket. Blir inte trafikanternas respekt att sakta ner och hålla stipulerade hastighetsbegränsningar vid skyltade vägjobb bättre, så kan Trafikverket i vissa fall tvingas överväga att helt spärra av vägar där arbete pågår för att få ned olycks- och arbetsskaderiskerna.

Sorgligt nog finns det trafikanter som inte begriper allvaret utan bara “blåser förbi” i samma höga hastighet som om inget vägarbete alls pågår. Och då kan i värsta fall en vägarbetare bli påkörd med dödlig utgång eller invaliditet för resten av livet som yttersta konsekvens.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Torsdagen den 1 februari dömdes en vägarbetare till dagsböter på nästan 11 000 kr och villkorlig dom efter att ha slagit en asfaltsraka genom fönstret på en bil som passerade i hög hastighet vid E4:an i Ljungby. Bilisten anmälde vägarbetaren för skadegörelse och han dömdes till dagsböter på nästan 11 000 kr. En dom som vägarbetaren avser att överklaga med hänvisning till att han handlade i nödvärn.

Vägarbetarna upplever mest varje dag hur vissa bilister i sin nonchalans utsätter dem för faror, risker för skaderisker och i värsta fall dödsfall. Årligen anmäls drygt 200 arbetsolyckor i olika delar av landet inom väg- och anläggningsbranschen och där trafikanternas brist på hänsyn är det stora bekymret. Många trafikanter “har inte den respekt de behöver ha när de passerar en vägarbetsplats”, säger ansvariga chefer inom Trafikverket.

Läs också: Trafikverket ska också visa respekt

Domen mot vägarbetaren Edström har hos branschfolk runt om i landet mötts med starka sympatier att samla in pengar till stöd för den dömde vägarbetaren. Detta som en stark sympatimarkering för den dömde vägarbetaren och mot alla dem som dagligen kör alldeles för fort vid vägarbetsplatser.

Budskapet är starkt och entydigt från branschens folk: Det måste bli ett slut på det nu. Om inte så måste Trafikverket som yttersta åtgärd överväga att helt spärra av vägar – och leda om trafiken helt - där arbete pågår för att få ner arbets- och olycksriskerna. Och det lär knappast den skötsamma och hänsynstagande delen av Sverige vägtrafikanter vilja uppleva, eller hur?

Dags måhända också nu för en ny fackligt initierad trafiksäkerhetskampanj under devisen “var rädd om min pappa och mamma på jobbet” ute på vägarna. Placera också ut fler mobila kameror för att tvinga trafikanterna att sänka sin hastighet vid pågående vägarbetsplatser.

Och i det aktuella fallet gärna också en omprövad och proportionerligt mera rimlig dom mot vägarbetaren som i nödvärn för sig själv och sina kompisars säkerhet agerade lite “bryskt” när det rann över i ilskan mot en fortkörande bilist.

Sven-Olof Arbetstål, f d förbundsordförande i Seko      

Robert Björkenvall, f d pressombudsman i Seko

Läs också:

Stort antal fortkörare åkte fast under polisens trafikvecka – och så många var påverkade

Bärgarna fruktar efter dödsolyckan: "Fler kommer att dö om inget händer"

Fartdårar som till varje pris ska köra om utgör den största trafikfaran

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons