Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog Vision Norra Kajen vägen?

/

Annons

På senaste kommunfullmäktiges sammanträde föreslog Miljöpartiet att kommunen ska hålla fast vid de miljökrav som finns i Vision Norra Kajen, så att området kan bli "ett föredöme när det gäller ekologiskt uthållig samhällsbyggnad" som det står i denna vision. Alla andra partier vacklade i sina ambitioner om miljön och klimatet för Norra Kajen. Endast Miljöpartiet stod stadigt och krävde att kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för hur man ska nå miljömålen som finns i Vision Norra Kajen.

När Vision Norra Kajen togs ägde kommunen bara halva bolaget Norra Kajen och den andra halvan ägdes av ett privat företag. Det gamla ramavtalet mellan ägarna, som reglerar exploateringen, stämmer bättre med den gröna visionen om ett miljövänligt och energisnålt byggande som var tanken från början.

Under förespeglingar att förändringarna i det nya ramavtalet mest bestod av justeringar på grund av att bolaget Norra Kajen nu ägs till 100 procent av kommunen och att resten av ändringarna endast var språkliga och förtydliganden, försökte man dölja att miljökrav helt stryks eller byts ut mot svagare rekommendationer. Men Miljöpartiet hade läst förslaget noga och såg vad som var på väg att ske.

Varför reagerade endast Miljöpartiet på detta? Hade de andra partierna inte förstått vad det nya föreslaget innebar? Eller struntade de i att miljö, klimat och långsiktighet fick stryka på foten? Jag kan bara spekulera. Fakta är i alla fall: Trots att Miljöpartiet påtalade effekten av förändringarna i det nya ramavtalet, så klubbade alla andra partier igenom avtalet utan ens en kommentar. Detta visar tydligt att det endast är Miljöpartiet du kan lita på när det gäller att slå vakt om miljö, klimat och långsiktig hållbarhet.

Tidigare, på samma kommunfullmäktige, installerades en ny majoritet för Sundsvalls kommun. Socialdemokraternas Peder Björk, som nytt kommunalråd, gick upp i talarstolen och talade sig varm för miljöfrågorna och sade bland annat att de vill satsa på klimatsmart byggande och att uppmuntra de som väljer att agera klimatsmart. Strax därefter tog alltså den nya majoriteten beslut om att sänka miljöambitionerna vid byggande på Norra Kajen. Är det på detta sätt som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet kommer att driva politiken framöver? Att säga en sak och göra något helt annat?

Maria Algotsson, kommunfullmäktigeledamot Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons