Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlands lastbilar kan minska utsläppen redan nu

Annons

Nyligen föreslog Miljömålsberedningen att klimatutsläppen från trafiken ska minska med 70 procent till år 2030. Men redan i dag kan lastbilarna i Västernorrland minska sina utsläpp med 90 procent. Kommer Västernorrlands riksdagsledamöter driva på för högre klimatambitioner?

Under 2015 kördes lastbilarna i Västernorrland 353 000 mil mindre än året innan och minskade enligt våra beräkningar utsläppen med 10 900 ton. Men om lastbilarna i Västernorrland skulle gå över från fossil diesel till etanolbränslet ED95 skulle deras utsläpp kunna minska med hela 101 000 ton.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det finns med andra ord inga skäl att sänka ambitionerna för transportsektorns omställning. Riksdagen har tidigare slagit fast att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta senast 2030. Det tolkade den statliga FFF-utredningen som att utsläppen ska minska med 80 procent, en nivå som Miljömålsberedningen nu alltså lägger sig under.

Vi har redan teknik och drivmedel som kan minska utsläppen från tunga lastbilar med nästan 90 procent. Vi vet också att många åkare är intresserade av att gå över till förnybara drivmedel. Det som saknas är incitament för dem att ställa om och spelregler som gör att drivmedelsproducenterna kan och vågar satsa mer.Miljömålsberedningen är positiv till tidigare förslag om en miljölastbilspremie och ett så kallat bonus malus-system även för tunga lastbilar, som främjar fordon med låga klimatutsläpp. Men det är hög tid att gå från ord till handling.

Vi vet att sådana incitament snabbt kan ge stor effekt. När miljöbilspremien för personbilar infördes resulterade det i 160 000 nya miljöbilar på bara två år. I den hårt konkurrensutsatta åkeribranschen är ekonomiska incitament ännu viktigare för att skynda på omställningen.

En övergång till förnybara drivmedel är grundläggande för att få bukt med utsläppen från den tunga trafiken. Men transporterna måste också bli effektivare. Västernorrland gick emot trenden, men under 2015 körde de svenska lastbilarna totalt 1,5 miljoner mil längre än året innan. Det äter dessvärre upp klimatvinsterna av att motorerna blir snålare och att fler väljer biodrivmedel.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Med långsiktiga spelregler och tydliga incitament kan vi klara att ställa om transporterna. Kommer Västernorrlands riksdagsledamöter arbeta för fortsatt höga klimatambitioner och stå fast vid målsättningen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030?

Lena Nordgren

Biodrivmedelsexpert på etanolföretaget SEKAB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons