Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlänningar – glöm inte tjänstepensionen när ni byter jobb

/

Annons

Under sommarledigheten är det många som börjar fundera på framtiden. Kanske är det nya jobbutmaningar som lockar? Det är mycket att tänka på när du byter arbetsgivare. Lönen är förstås en viktig faktor, men glöm inte tjänstepensionen – det är din framtida lön.

I takt med att den allmänna pensionen från staten minskar kommer tjänstepensionen från arbetsgivaren att bli allt viktigare för storleken på den totala pensionen. Den som saknar tjänstepension får som pensionär ofta klara sig på knappt hälften av den tidigare lönen i allmän pension. Den som också har tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen i pension.

Läs också: Många anställda utan tjänstepension

Tyvärr underskattar många svenskar tjänstepensionens betydelse och tror att privat sparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men det krävs att du sätter av många tusenlappar varje månad om du genom eget sparande ska kompensera för en utebliven tjänstepension. Få klarar det.

Exempelvis har den genomsnittlige privatanställde tjänstemannen i Västernorrland, med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, en tjänstepensionsprognos på 5 400 kronor per månad. Det är pengar som gör stor skillnad i plånboken som pensionär.

Hur vet man då om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension? Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension med bra villkor. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt. Om du är osäker – fråga!

Läs också: Nytt besked om tjänstepension

Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla dig till det. En rimlig nivå kan vara mellan 4 och 10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar. Ju högre lön du har, desto högre procentsats krävs för att kompensera för inkomsttaket i den allmänna pensionen.

Att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension är det viktigaste pensionsvalet du kan göra. Så om du funderar på att se dig om efter ett nytt jobb till hösten, glöm inte att fråga om tjänstepensionen. En bra arbetsgivare ger dig en schysst lön, både nu och i framtiden.

Tomas Carlsson

Pensionsexpert på tjänstepensionsföretaget Collectum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons