Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bjuder in till samtal om Sollefteå sjukhus

Annons

Den styrande majoriteten i landstinget Västernorrland har slagit in på en turbulent väg om nedmontering och centralisering. Turbulensen har kostat landstinget bland annat ett landstingsråd och stora motdemonstrationer.

Vid stora förändringar krävs bra kommunikation – både internt inom landstinget och externt gentemot medborgarna. I detta har majoriteten kraftigt brustit. Det är därför hög tid att Erik Lövgren tar sina ord om samtal och blocköverskridande samarbete på allvar, det är dags att börja samtala. Med den anledningen bjuder vi in majoriteten med Erik Lövgren i spetsen till samtal om framtidens vård i Västernorrland.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vår utgångspunkt är att Västernorrland fortsatt ska ha tre sjukhus. Vad dessa sjukhus ska innehålla och hur vi även i framtiden ska erbjuda våra medborgare patientsäker vård samtidigt som vi har en ekonomi i balans bör vi politiker samtala om.

Läs också: Dags att tala sanning – förslaget innebär kraftig försämring av sjukvården

Vi moderater har tidigare föreslagit att lägga driften av ett av våra sjukhus på entreprenad. Vid detta håller vi fast, vi tycker att driften av Sollefteå sjukhus kan läggas på entreprenad genom vårdavtal med landstinget. Att lägga vård på entreprenad är inget nytt påfund, sådana upplägg finns redan i dag inom flera landsting och även inom Västernorrland. I Västernorrland finns dock upplägget än så länge bara inom primärvården.

I framtidens vård finns en hög grad av samarbete både mellan sjukhusen men också mellan olika aktörer. I region Gävleborg finns bra exempel på hur man lyckats med just detta. Bollnäs sjukhus drivs i Gävleborg av Aleris som har både specialist- och primärvård. De har sedan starten levererat patientsäker vård med hög patientnöjdhet inom budget. Genom detta har sjukhuset i mätningar placerat sig i den nationella toppen.

Läs också: Vilka gränser sätter Lassen för medarbetaren Safaee?

Receptet på framgången består av många olika delar men Aleris Bollnäs sjukhus menar att det viktigaste vid entreprenadisering är ett tydligt uppdrag från politikerna och landstinget.

I Gävleborg har man gjort den resa som de allra flesta landsting, utom Västernorrland, gjort. Man har effektiviserat vården genom att öka samarbetet mellan sjukhusen och gjort strukturförändringar som innebär att alla sjukhus inte gör allt.

En sådan resa måste även vi i Västernorrland göra och det är vi politiker som ansvarar för detta. Vi ansvarar också för att strukturförändringar diskuteras både mellan partier och mellan medborgare.

Vår förhoppning är att vi genom blocköverskridande samtal kan diskutera hur framtidens vård i Västernorrland ska se ut, vad ett vårdavtal mellan landstinget och en privat aktör för driften av Sollefteå sjukhus ska innehålla och slutligen hur vi kommunicerar detta på ett tillfredställande vis gentemot våra medborgare.

Grunden för att även i framtiden kunna ge våra medborgare en patientsäker vård är en ekonomi i balans. Det är inget enkelt arbete och det finns inga enkla svar men vi tror att en av nycklarna är ett ökat samarbete mellan privata utförare och landstinget.

Om detta bör vi samtala.

Per Wahlberg (M)

Oppositionsråd

Stig Grip (M)

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons