Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte säga nej till jobbmöjligheter

/

Annons

För oss finns det två tydliga skäl till varför vi ska satsa på den svenska landsbygden. Det ena är jobb och det andra skälet är rättvisa. Uträkningar som LRF låtit göra visar att det finns en potential på 821 jobb i Västernorrlands län om vi bara vågar satsa och ger rätt förutsättningar. Denna potential vill vi satsa på till skillnad från oppositionen som satsar på en stor skattechock mot jobben och landsbygden.

Skogen har stora möjligheter i vårt land. Det finns möjlighet att producera än mer grön energi men skogen kan också användas till naturupplevelser för oss och för de allt fler turister som kommer till Sverige för att bland annat uppleva vår natur.

Sverige har potential till fler bönder och mer matproduktion. Det svenska lantbruket är också en av de mest hållbara i världen. Bland annat använder vi mycket mindre antibiotika i och med vårt starka djurskydd, något som minskar risken för antibiotikaresistens. Den svenska mjölproduktionen ligger också i framkant där en liter svensk mjölk släpper ut ungefär hälften vad genomsnittet är i Europa.

Det är också i de mindre orternas Sverige som många av våra nya företag och idéer växer fram. Det är i små- och medelstora företag som fyra av fem nya jobb skapas. För oss är det viktigt att vi har bra förutsättningar för att människor vågar satsa på sina idéer, startar ett företag och kanske anställer en eller flera personer.

En färsk beräkning som LRF gjort visar att vi skulle ha 821 fler jobb i Västernorrland i dag, om vi skulle ha lika många mjölkkor som för 25 år sedan. Detta skulle i sin tur öka skatteintäkterna i länet med 64 miljoner kronor. Totalt i Sverige pratar vi om mer än 23 000 fler jobb och ökade skatteintäkter med nästan två miljarder kronor.

Tyvärr verkar oppositionen inte se potentialen på den svenska landsbygden. Från deras kant haglar i stället förslag som alla kommer göra det svårare och dyrare att bo och verka på den svenska landsbygden. Det föreslås kilometerskatter på transporter, höjda skatter och avgifter för företag, inte minst för att anställa ungdomar. För lantbrukare kommer man också att drabbas av en skatt på handelsgödsel och skogsbruket står inför en anstående regeldjungel, där det administrativa krånglet kraftigt kommer att öka.

Vi och Centerpartiet vill i stället satsa på den svenska landsbygden. I verktygslådan har vi ett rekordstort landsbygdsprogram. Vi vill sänkta kostnader för företagande och göra det enklare att anställa ungdomar. Och vi vill göra det så enkelt som möjligt för dig som entreprenör eller familjeföretagare att kunna bruka jorden, bruka skogen eller driva ditt företag i stället för att vara försjunken i administration och regler. Det kommer krävas en närodlad politik som ser möjligheterna och inte en vänster mörker som kastar kostnader och regler på den svenska landsbygden.

Eskil Erlandsson (C)

Landsbygdsminister

Jonny Lundin (C)

Distriktsordförande Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons