Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säger ja till minskad nedskräpning

Annons

För ett år sedan deltog vi miljöpartister i Sundsvall i en skräpplockarkampanj. Det gjorde också att vi skrev en motion till kommunfullmäktige om åtgärder mot nedskräpning. 

På senaste kommunfullmäktigemötet har vårt förslag om åtgärdsprogram för minskad nedskräpning bifallits och stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att ta fram programmet under 2017. Det är mycket bra eftersom nedskräpning är negativt för miljön och även negativt för trygghet och trivsel, då skräp föder skräp, och kan leda till klotter och skadegörelse. Nedskräpning riskerar även att drabba turism, handel och restaurangnäring om kunder avskräcks. Därför är det viktigt att komma igång med ett långsiktigt arbete för att minska och med tiden förebygga nedskräpning. 

Läs också: Irritation över skräpet kring Sidsjön: "Är allt från fiskelinor till underkläder"

Miljöpartiets motion hänvisar både till kommunens strategi för hållbar tillväxt – Rikare och till kommunens avfallsplan. I avfallsplanen står det tydligt att "ett rent och snyggt Sundsvall stärker kommunens varumärke" samt att "Det är önskvärt att med systematiska insatser nå syftet att minska nedskräpningen i Sundsvall". Trots detta, och att avfallsplanen föreslår att en miljon kronor årligen ska reserveras för arbete mot nedskräpning, har ingenting hänt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent påpekar i en debattartikel i ST den 20 maj att det är många kommuner som inte vet vad nedskräpningen kostar och har varken beslutat om mål eller åtgärder för arbetet. Vidare att det är viktigt att kommuner mäter skräpet regelbundet för att kunna sätta in rätt åtgärder på rätt plats. Hon menar att kommunerna måste arbeta förebyggande med skräpplockarkampanjer och på det sättet minska kommunens kostnader. Håll Sverige rent bedömer att nedskräpningen kostar runt två miljarder kronor varje år i Sverige. 

Läs också: Sätt stopp för platspåsar

Så nu ser vi fram emot ett Sundsvall som är mindre nedskräpat och att Sundsvall kommer att räknas som en av de kommuner som arbetar aktivt med att förebygga nedskräpning – och det gläder oss. 

Angel Villaverde (MP)

Gruppledare, språkrör 

Maria Algotsson (MP)

Ledamot i kommunstyrelsen, språkrör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons