Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft handlar bara om pengar

Annons
Insändarskribenterna är starkt kritiska till satsningen på stora vindkraftsparker i Norrlands inland. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vindkraft handlar om en sak, pengar.

Sverige har inga problem att leva upp till EU:s direktiv beträffande koldioxid-utsläpp. Av vilken anledning har då boende i Norrlands inland att acceptera vad man kallar för vindkraftparker? Parker låter trevligt, men några parker som gemene man tänker sig är det inte frågan om.  

Det är en ”skog” betydligt högre än någon skog i världen. Den bestå av 240 meter höga torn utrustade med propellrar med en diameter på 100 meter. Dessa torn förankras i marken med betongfundament stora som en normal villa. Tänk då en skog av dessa, kanske 100–1 000 stycken. Ljudnivån från dessa så kallade parker gör det omöjligt att vistas i närheten utan hörselskydd. Tänk er då en skog där örnen samt lavskrikan får se sig om efter nya revir.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Varför ska vi ha det så? Som jag nämner i inledningen, pengar. Riskkapitalet är på jakt, det är ont om investeringsobjekt, pengar måste ju ge avkastning. Nu menar EU att dessa vindparker som placeras i Norrlands inland inte är så lönsamma, snarare tvärtom. Det är stora förluster i elnätet på grund av långa avstånd till förbrukare söderut. EU säger i Faktablad EU -1014 att: ”svenska skattebetalare ska inte subventionera denna el via en elcertifikatsavgift.” Kan inte tekniken stå på egna ben skall den inte tillämpas, punkt.

Efter år 2020 ska denna avgift avskaffas. Man anser att havsbaserade vindkraftsparker med betydligt större effekt och storlek ska placerade utefter kusten ner till Centraleuropa. Detta minskar givetvis överföringsförlusterna vilket påverkar elpriset positivt. En helt logisk utveckling. 

Läs också: 190 vindkraftverk kan vara skrämmande – men vår natur är sedan länge förstördInför avskaffande av nuvarande subventioner dammsuger nu riskkapitalet efter lämpliga områden i Norrlands inland. Speciellt blir de kommuner där skatteunderlaget är lågt flitigt uppvaktade. Boende i byar som berörs av allehanda olägenheter från dessa monster lockas med en så kallad byggdepeng. Samma förfarande som 1900-talets bondfångeri.

Inmutningar för dessa vindkraftsparker måste ske före 2020. Därav brådskan. Utan subventioner från skattebetalarna som sträcker sig över 20 år, är vindkraften i skogslandskapen olönsam framförallt då Centraleuropa kan köpa billigare el på närmare håll.

Det betyder sannolikt att vi kommer att få se dessa tusentals 240 meter höga plåttorn stå och rosta bort i våra norrländska skogar i framtiden. Ett visst skrotvärde återstår kanske. Men, de solida betongfundamenten kommer att finns kvar i våra marker som en påminnelse. I eviga tider.

Ingvar Jorbe

Christer Sjöström

Sven-Erik Gunnarssonde

Läs också:

För Plus-kunder: Vindkraftsfrågan skapar kastbyar i politiken – flera politiker har vänt kappan efter vinden

För Plus-kunder: Professors kalkyl säger nej till vindkraft: "Finns ett enormt elöverskott i hela Norrland"

Patrick blockerar Eons kraftverksbygge med sin traktor: "Tänker stå här tills det blir ett stopp på detta"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons