Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva Johansson (S): Nu går det snabbare för nyanlända att få jobb

Annons
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) menar att det går bra på svenska arbetsmarknad, men att det är en fortsatt utmaning att ännu fler nyanlända ska få jobb.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det går bra på svensk arbetsmarknad. Över 250 000 fler människor är i arbete jämfört med när regeringen tillträdde. En majoritet av dem som kommit in på arbetsmarknaden är utrikes födda. Mycket går åt rätt håll. Samtidigt är de många nyanländas etablering givetvis en stor utmaning som vi fortsatt har att hantera.

Vi har genomfört flera viktiga strukturreformer för att bättre ta emot och rusta människor som kommit nya till vårt land att bli del i det fortsatta byggandet av det.

■ Bosättningslag för att styra mottagandet av nyanlända. Tidigare har det saknats verktyg för att styra mottagandet av nyanlända. Bosättningslagen innebär att alla kommuner måste ta ansvar och planera för att ta emot nyanlända. Mottagandet styrs tydligare utifrån var arbeten finns.

■ Tydligare krav i etableringen och utbildningsplikt för nyanlända. I den svenska modellen ska rättigheter och skyldigheter stå i balans, lika för alla. Från årsskiftet omfattas nu nyanlända liksom andra arbetssökande av tydliga krav på att ta del av insatser som ska leda till arbete och av sanktioner för den som inte lever upp till dessa krav.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Samtidigt införs en utbildningsplikt för nyanlända. Den som kan jobba ska jobba, och den som behöver utbildning för att komma i arbete ska ta del av utbildning.

■ Fler och snabbare vägar till jobb. För att korta tiden från ankomst till jobb har vi byggt snabbspår till bristyrken där flera insatser löper parallellt. Vi förenklar anställningsstöden för att enkelt och träffsäkert sänka lönekostnaden för arbetsgivare, utan att urholka lön och övriga villkor för individen.

Vi har skapat nya, enklare vägar till jobb inom både välfärden och det privata näringslivet såsom extratjänster och jobb inom den gröna näringen.

Nu ser vi att nyanländas etablering går allt bättre. Andelen nyanlända i arbete eller studier efter 90 dagar efter avslutad etableringsplan uppgick till 34 procent 2017, vilket kan jämföras med 27 procent 2013. Det har tidigare tagit upp till tio år innan hälften av de nyanlända har etablerat sig på arbetsmarknaden.

Läs också: Nyanlända räddar trasiga möbler i Sidsjön: "Kommer till bra nytta"

Enligt nya siffror ser vi nu att det går mycket snabbare. Nästan hälften (48,5 procent) av dem som mottogs 2011 hade jobb efter fem år. Bland nyanlända män var varannan i arbete efter tre år. Det speglar en kraftig förbättring.

Det är positivt att resultaten går åt rätt håll men stora utmaningar kvarstår, inte minst vad gäller nyanlända kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Därför kommer regeringen att se över hur bestämmelser inom olika ersättningssystem samspelar och påverkar utrikes födda kvinnors ekonomiska förutsättningar att studera och arbeta.

Vi har redan avskaffat vårdnadsbidraget och förändrat föräldraförsäkringen för nya svenskar med äldre barn, men det räcker inte. Vi är inte nöjda förrän alla som kan arbeta också befinner sig i arbete. 

Ylva Johansson

Arbetsmarknads- och etableringsminister

Jasenko Omanovic (S)

riksdagsledamot

Läs också:

För Plus-kunder: Invandrarindex visar vad nyanlända vill – i Timrå är intresset stort för att driva eget

För Plus-kunder: Allt större intresse för invandrarindex: "Vi är de nyanländas röst"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons