Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatten har bara börjat

Vi har hört dem förut, argumenten i fildelningsdebatten. Det handlar om lagligt eller kriminellt, kopiering eller snatteri, kulturspridande eller stöld. Vissa betraktar frågan som en konflikt mellan en girig nöjesbransch och resurssvaga ungdomar. Andra beskriver läget som att utarmade bolag står mot en mäktig armé av amoraliska fildelare.

Debatten har gått runt, runt utan att egentligen komma framåt i åratal. Och tack vare Ipreddirektivet är den i full gång igen.

Ipred är alltså EU-direktivet som ger en upphovsrättsinnehavare rätt att vända sig till domstol för att få reda på vem som står bakom en viss ip-adress – information som sedan kan användas till att begära skadestånd.

På torsdagen klubbade regeringen den kontroversiella propositionen. Moderaterna var in i det sista oense om hur EU-direktivet borde tolkas, men på onsdagskvällen hittade partiet en kompromiss: det kommer att krävas att man laddar upp material eller laddar ned i en viss omfattning för att en ip-adress ska delas ut.

Men kritiken mot lagen – att den riskerar att bli både integritetskränkande och ineffektiv – kvarstår.

Upphovsrätt och fildelning är extremt komplexa frågor. Att det finns en stor bredd i åsikterna blev tydligt under det seminarium som folkpartiet anordnade i riksdagens andrakammarsal på torsdagen. Sångerskan Eva Dahlgren var upprörd över vad hon uppfattade som politikernas passivitet:

– Våra folkvalda politiker borde ha dragit ut i kamp för länge sedan för upphovsrätten, de borde stått på barrikaderna och kämpat för oss.

Hon fick stöd av artisten Alexander Bard:

– Det land i världen där upphovsrätten skyddas är också det land som producerar kulturen.

Men Jon Karlung, vd för Internetleverantören Bahnhof, hade motsatt ståndpunkt:

– Är man artist får man inse att nu är det dags att sälja sina saker på ett annat sätt än tidigare. Det är marknaden som ska designa tjänster, inte politikerna.

Så lär diskussionen fortgå ett tag till.

Medan debatten pågår kommer det nya lagförslag som går ut på att skärpa sanktionerna för upphovsrättsbrott. I EU processas nu det stora Telekompaketet, där ordförandelandet Frankrike vill få igenom ett förslag om att upprepad illegal fildelning ska leda till att internetabonnemanget stängs av. EU-kommissionen håller också på att förhandla fram det så kallade ACTA-avtalet med bland andra USA, som kan leda till att tullen får rätt att beslagta datorer och musikspelare för att leta efter fildelat material.

Samtidigt utvecklas det nya tjänster, både legala och illegala, som gör det ännu enklare att få tag i film och musik. På sikt är det förmodligen oundvikligt att se över upphovsrätten i grunden, med utgångspunkt i det stora skifte som internet innebär. Ipreddirektivet må ha klubbats av regeringen, men upphovsrättsdebatten har bara börjat.