Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deckardrottningen på brittiska Rivieran

Miss Marple och Hercule Poirot lever kvar, liksom alla intriger och gåtor. Det är i år 40 sedan den brittiska författaren Agatha Christie gick ur tiden, och en resa i hennes fotspår kan passa.

Annons

Framför allt är det Torquay som man kan upptäcka, staden i sydvästra England där Agatha Christie föddes. Hon döptes i All Saints Church på Bamfylde Road, och dopfunten i marmor används än i dag. Födelseorten utgör tillsammans med Paignton och Brixham den brittiska Rivieran. Namnet är en anspelning till den franska motsvarigheten, och klimatet här är Storbritanniens mest milda.

I havet badade Christie ofta och gärna, men vid Beacon Cove var hon en gång nära på att drunkna. I ungdomen åkte författarämnet rullskridskor ett par stenkast bort, på Princess Pier. Därifrån kan man ta en färja till Greenway, och den fastighet som Christie och hennes andra make Max Mallowan förvärvade 1938. Här tillbringades våren, sensommaren och många jular med familj och vänner. Byggnaden och den omgärdande trädgården tillhör sedan 2000 det engelska fasighetsverket. Av bohaget finns tusentals föremål kvar. Stället är beläget vid floden Dart och Christie kallade Greenway för "den vackraste platsen i världen".

Återvänd till Torquay och rid precis som unga Agatha längs landsvägarna i Cockington. Några av stråken finns fortfarande kvar, meddelar den lokala turistbyrån. Borta är dock hennes första hem Ashfield. Den viktorianska herrgården revs 1962, men platsen, belägen vid South Devon College på Barton Road, lockar ändå nyfikna turister.

Besök stadshuset, Town Hall, som under första världskriget blev sjukhus, där 24-åringen i oktober 1914 var frivillig och tog hand om belgiska sårade soldater. En av dem, en polis, blev modell för den klurige detektiven Hercule Poirot. Den blivande författaren blev allvarligt influensadrabbad 1915, efter tillfrisknandet började hon arbeta i sjukhusapoteket - och tillgodogjorde sig en rad kunskaper kring gifter och läkemedel. Kunderna var få, och för att slå ihjäl (!) tiden skrev hon här sin första roman, "En dos stryknin", som kom ut 1921.

I Torre Abbey Gardens frodas, i sann deckaranda, giftiga växter, dess motgifter och botemedel. På den anslutande, ståtliga byggnaden Torre Abbey kan man skåda skrivmaskinen på vilken världens mest kända deckarförfattare skrev många av sina 85 romaner. Och i Torquay Museum hittar man Agatha Christie Gallery.

Någonstans på rutten kanske man hittar spår efter Miss Marple, vars förebild var Christies egen mormor, som av deckardrottningen beskrevs så här.

"Även om hon var en fullständigt glad person, förväntade hon sig alltid det värsta av allt och alla. Och med en nästan kuslig precision visade hon sig få rätt."

Därefter har man kanske ett mord att lösa, sedan är besöket till belåtenhet

Mikael Nilsson/TT