Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deckarförfattare studerade brott

Var ska författare av kriminallitteratur vara om inte hos polisen?
På onsdagen passade deckarfestivalens internationella gäster på att titta in hos Sundsvallspolisen.

För första gången har Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall ett internationellt inslag. Från Storbritannien kommer Peter James, vars böcker inkluderar serien om den Brighton-baserade utredaren Roy Grace. De har översatts till 36 språk och han är också producent för ett 20-tal filmer. Landsmaninnan Elly Griffiths skriver om rättsarkeologen Ruth Galloway.

Något av det första de gjorde i Sundsvall var att gå på studiebesök hos Sundsvallspolisen för att träffa - förstås - mordutredare. Peter James vill gärna besöka polisstationer, vart han än reser i världen, för att skaffa inspiration, idéer och kunskap. Hans deckarhjälte Roy Grace verkar för övrigt i Brighton i Sussex, som liksom Sundsvall är en ganska liten stad sett med internationella ögon.

– Vi visste att han brukar vilja göra besök hos polisen och ville svara upp till det. Vi tog konstakt med Sundsvallspolisen, som sa ja, säger deckarfestivalens general Håkan Nordman.

Också Peter James svenske kollega Arne Dahl följde med till polishuset. Han skildrar brottslighet av mer internationellt snitt i böckerna om a-gruppen och Opcop, och har gjort research på bland annat ett belgiskt fängelse och hos New York-polisen. Men även han uppskattade besöket.

– Vi blev mycket väl mottagna av kriminalinspektörer och fick till och med lite inblick i ett fall. Man lär sig alltid något om hur människor tänker, säger han.

– Det är också roligt att se hur polisen uppfattar oss. Vi skriver om dem utan att själva vara poliser. Men de verkade mycket entusiastiska och det var roligt, säger Arne Dahl.

På onsdagskvällen deltar alla tre i en internationell deckarförfattarkväll tillsammans med Adam Sarafiz, som är gemensamhetsnamnet för författarduon Linda Olsson och Thomas Sainsbury. de brittiska författarna besöker också Stockholm på sin Sverigetripp.

– Förlaget frågade om de ville resa hit till Sundsvall och de tackade ja, eftersom de tycker att vår festival är intressant, säger Håkan Nordman.