Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dela på valen för invånarnas, lokalpolitikens – och demokratins skull

Som tur är har Västernorrland flera tidningar – jag bortser från det kommersiella samarbetet – som från skilda ideologiska utgångspunkter kommenterar den lokala politiken. "Lyckliga västernorrlänningar", frestas jag utbrista.

Där jag råkar bo numera, i det avlägsna Stockholmsområdet, finns det ingen rapporterande, granskande och kommenterande dagstidning utanför de två Stockholmstidningarna som enbart skildrar och kommenterar det som händer i världens centrum, alltså Stockholms stadshus. DN och SvD är kommunalpolitiskt mer lokala än ST.

I storstadslänets 25 andra kommuner saknas i praktiken nästan överallt kommunal bevakning med debatt och kommentarer. Resultatet: Sannolikt kan över en miljon invånare inte nämna en enda kommunal fråga eller en kommunalpolitiker.

I Sundsvall – för att inte tala om Sollefteå av särskilda skäl – finns väljare som vill ha möjligheten att varje dag informera sig, genom den journalistik tidningen tillhandahåller, numera även i digital form. Men kom ihåg: utan god journalistik hjälper ingen digitalisering.

Kan man göra något åt detta?

Bäst att börja i radio/tv-världen, styrd – vad vi än tycker om det – i huvudsak från radio- och tv-husen i Stockholm. Riksdagen, regeringen och dess myndigheter och riksbanken, det är centrum för politiken. Riksfrågor, kallas de.

Men samma dag 2018, 9 september, är det riksdags-, region- och kommunalval. Vilket utrymme får kommunala frågor, om samarbete mellan partierna, sjukvårdens brister, bostadsbyggande, jobb, avgifter och skatter, lokala satsningar, vem som skall leda kommunen? Uppriktigt sagt: nästan platt intet.

En lösning på denna bristande information för lokala frågor under valår är att skilja på valdagarna för riksdagsval och lokala val – precis som vi gör med EU-valet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I skymundan på Liberalernas landsmöte i Västerås nyligen, med stöd av ombuden från bland annat Sundsvall, bifölls en motion som jag skrivit om att det är dags att återgå till skilda valdagar för riksdags- och lokala val.

Argumentet som Socialdemokraterna hade 1968, när Tage Erlander (S) ännu betonade vikten av sambandet mellan riks- och regionalpolitik och halva riksdagen indirekt valdes av kommuner och landsting, gäller ju inte längre. Sedan 1971 har vi direktval till hela riksdagen. Fram till 1998 var mandattiden tre år.

Nu är den fyra. Så långt är det mellan det att väljarna i Sverige får rösta på riktigt. Opinionsundersökningar i all ära – kul läsning, god journalistik och roligt att kommentera – men det är val på låtsas.

Och om man tycker att ett visst parti är bäst i riksdagen, gäller det då även landstinget eller kommunen? Opinionsundersökare har kanske aldrig hört talas om röstsplittring, men väljarna – och partierna – vet.

Andra länder klarar att ha skilda val, konstiga länder som till exempel Danmark, Norge, Finland och Island. Varför skulle inte Sverige kunna ha det också? Våga fråga väljarna! Det vore bra för demokratin, väljarinflytandet och lokalpolitiken – även i Västernorrland där statsministern nu är kandidat (S).

Men hur många vet vem som är oppositionsledare i Örnsköldsvik? Eller i landstinget?

Gunnar Andrén

F.d. riksdagsledamot (lib), tillika f.d politisk redaktör på ST

Läs också:

26 000 för en halvtidstjänst som politiker är upprörande – varför är ni mer värda?

Att isolera och ignorera grupper vinner ni ingenting på – ta ert ansvar på allvar

Vi ser igenom ert röstfiske – ni har inte visat solidaritet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel