Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delar av moskén i Vivalla har brunnit ner – polisen: "Grov mordbrand"

Artikel 1 av 1
Moskébranden i Vivalla
Visa alla artiklar

Åtta minuter över två natten mot tisdag kom larmet: Moskén i Vivalla i Örebro står i brand. På tisdagsmorgonen meddelar Örebropolisen att delar av moskén brunnit ner.

Branden var kraftig inledningsvis.

– Moskén brinner för fullt. Just nu vet jag inte så mycket mer, det var inte så länge sedan larmet kom, sade Ulf Jacobsen, inre befäl vid Nerikes brandkår i natt.

Delar av byggnaden har rasat in och styrkorna har arbetat med att skydda närliggande byggnader.

Det är oklart om någon person har kommit till skada, liksom vad som kan ha orsakat branden.

Även polisen har en hel del resurser vid den eldhärjade moskén.

– Men det lär dröja innan vi kan göra några brottsplatsutredning, det vi gör nu under natten är att säkra området så att räddningstjänsten kan arbeta med släckningsarbetet, säger Kenneth Johannesson.

Vid halv fem på tisdagsmorgonen var det fortfarande oklart om någon person befann sig i byggnaden.

– Vi har inga sådan uppgifter i nuläget, det brinner fortfarande för fullt och enligt den information jag har så består byggnaden av tre delar och just koncentrerar vi arbetet på att rädda en av delarna, säger Ulf Jacobsen.

Han fortsätter:

–Jag skulle tro att vi får hålla på med släckningsarbetet en bra bit in på tisdagen, däremot finns det ingen spridningsrisk utanför moskéområdet i nuläget.

Vid 07-tiden meddelade brandkåren att branden lugnat ner sig.

– Det har lugnat sig betydligt sedan vi kom dit i natt. Man har klarat den norra delen av fastigheten, men det brinner fortfarande i väggar och andra delar.

Polisens vakthavande befäl, Anders Gustafsson, har inga uppgifter om att någon person ska ha befunnit sig i byggnaden i samband med branden.

Det ska ha varit mycket folk på plats i anslutning till att larmet om branden kom.

– Det var mycket folk på platsen. Vem som har sett något och hur många som har sett något kan jag inte svara på nu, säger han.

Strax före klockan nio meddelade Örebropolisen att händelsen rubriceras som grov mordbrand inledningsvis. Polisen konstaterar att att södra delen av moskén är helt nedbrunnen, en mellandel är skadad och att den norra delen är relativt intakt.

Polisen kommer att hålla en presskonferens under förmiddagen.

Texten uppdateras