Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delat föräldraskap - en självklarhet

Jag har en dröm om en värld där män och kvinnor har samma värde i sitt föräldraskap. Obligatorisk gemensam vårdnad när ett barn föds.

Oavsett om föräldrarna är sammanlevande eller särlevande.

Om mamman och pappa beslutar sig för att bo i var sitt hem, ska barnen bo varannan vecka med respektive förälder. Ingen behöver underhållsstöd, eftersom varje förälder, precis som sammanboende föräldrar (utan bidrag) försörjer det gemensamma barnet. Föräldraledigheten delas upp under första året. Sex månader till mamma och sedan sex månader till pappa. Barnbidraget delas i två delar, som automatiskt skickas till båda föräldrarna. Utan att varken mamman eller pappan behöver godkänna den andre föräldern.

Vi måste börja kräva att de mammor och pappor, som vill bli betraktade som vuxna också beter sig så. Om föräldrarna vill att vardagslivet ska fungera för barnet så är det enkelt. Barn ska inte behöva plikta för vuxnas känsla av misslyckade liv. Genom en fokusering på barnets behov av både mamma och pappa (och syskon) under uppväxtåren kan vi skapa vuxna med helhetsstyrka.

Elisabeth Concordia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel