Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demens ska upptäckas tidigare

Genom bättre samverkan mellan landstinget, kommunerna och anhöriga ska demens upptäckas tidigare.
Föråldrade arbetssätt på vårdcentralerna gör att demenssjuka kan gå miste om tidiga insatser i dag.
– Då får inte de sjuka och deras anhöriga den hjälp de behöver, säger Eva Oskarsson.

Hon är äldrevårdsläkare i landstinget Västernorrland och arbetar just nu med ett projekt med målsättningen att styra länets vårdcentraler mot ett mer strukturerat samarbete med kommunerna kring varje enskild demenspatient.

– Kruxet för demenssjuka är att det är hälso- och sjukvården som står utredning och behandling medan den stora omvårdnadsinsatsen görs av anhöriga och kommuner. Konsekvensen kan bli att man inte utreder demenssjuka i tid, säger Eva Oskarsson.

På två vårdcentraler i Västernorrland, Södra sundet i Härnösand och i Matfors, har nya arbetssätt införts. Där handlar det om att snabbt fånga upp patienter som har begynnande demens för att lika snabbt involvera kommunen som då kan gå in med stöd både till den enskilde patienten och anhöriga.

I den traditionella primärvården riskerar patienten hamna i ett onödigt väntläge.

– Det brukar vara så att man söker några gånger på vårdcentralen för minnesproblem men att det inte görs någon riktig utredning. Har man grava minnesproblem, så brukar man till slut få kontakt med kommunen på ett eller annat sätt. Men då är det ofta läge för ganska omfattande insatser. Jag skulle gissa att man kan tappa ett eller två år på det och det gör ganska mycket i funktionsnedsättning, säger Eva Oskarsson.

På Södra sundet har huvudansvaret för demensutredningarna flyttats från distriktsläkaren till två demenskoordinatorer, en sjuksköterska och en arbetsterapeut. De har kontakt med anhöriga och kommunen. Dessutom gör de en utredning som distriktsläkaren sedan kan använda som del i den medicinska demensutredningen.

– Så fort man har fått en demensdiagnos hos oss så frågar koordinatorerna patient och anhöriga om de får förmedla namnet till kommunens demensverksamhet, och det får man nästan jämt. Då kan de demenssjuka gå in i en stödverksamhet tidigt och deras anhöriga kan få anhörigutbildning, säger Eva Oskarsson.