Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den farliga telefonen

Många nymodigheter som ser dagens ljus stöter på mer eller mindre motstånd, ofta med varningar för sjukdomar och diverse skador. Så var det också när telegraf och telefon började vinna terräng i landet. Rädslan var stor att sjukdomar skulle spridas via telegraf- och telefonnäten.

Annons

Sundsvall var redan i slutet av 1800-talet i täten när det gällde den tekniska utvecklingen. Telegrafen fick en oerhört stor betydelse vid stadsbranden 1888 och när telefonen kom växte det lokala telefonnätet mycket snabbt.
När staten genom telegrafverket började bygga ett rikstelefonnät, med start 1890, köpte man in det ena lokala nätet efter det andra. Ett av de största nät man tog över var när man 1891 köpte telefonnätet i Sundsvall med omkring 650 abonnenter. Två år senare var sundsvallsnätet inkopplat på riksnätet.
Redan ett år efter att Alexander Graham Bell gjort sin uppfinning kom telefonen till Sverige. Det var sommaren 1877 som de först exemplaren demonstrerades för kung Oscar II. På hösten samma år började man bygga de första telefonledningarna i Stockholm.
När telefonen introducerades i Sundsvall gjordes det inte utan protester. Inte nog med att det varnades för spridning av farsoter, man protesterade också mot det oväsen som ledning över taken medförde. Signaturen "Hatare av oljud" framförde sina klagomål i Sundsvallstidningen Norrland. Redaktionen svarade att "… Telefonkompaniet genom ljuddämpare sökt i görligaste mån förhindra dessa störande inflytelser, som verkade retande på nervkänsliga fysiker".

Annons