Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den femte årstiden i skidbacken

Känslan, ljuset och munterheten. Det är tre anledningar till att välkomna våren med att åka utför.
– Det brukar kallas för Nordens femte årstid, och den kan bara upplevas i fjällen. Det är vår och vinter i underbar symbios, säger Linda Morell från Skistar Åre.

När man i södra Sverige kikar efter knoppar som brister och tussilago känner man i norr möjligtvis lukten av sjö, och på Åreskutan är det som vanligt: Full vintersäsong hela april ut. Helena Engelbrecht från Åre Destination menar att aprilveckorna är bland de roligaste på året. Dels för att man kan åka från morgon till kväll, dels på grund av vad vårvärmen gör med både utövare och underlag.

– Det är mycket känsla. Långa ljusa dagar. Glada miner hos alla i backen, säger Helena och berättar hur solens strålar och nattens kyla fram på dagen förvandlar iskristallerna till en skönt mjuk sorbetsnö.

Hoppa, snurra eller fall omkull - landningarna i snön blir lite mjukare. En särskild ro sprider sig. Helena tipsar att man ska hålla sig på högzon, ovanför trädgränsen. Om det är bra väder kan hela dagen tillbringas där uppe. Kom ihåg att fika ofta, så förhöjs upplevelsen ytterligare.

Sorbetsnö i all ära. Vill man åka på annat sorts underlag kan man prova på skuggigare sluttningar där snön inte hunnit tina upp lika mycket under dagarna. Prata med lokala företag och boka en guide, de har allra bäst koll på vart man hittar den roligaste åkningen för dagen.

– Kylan på nätterna gör att snön fortsatt håller hög kvalitet, men likväl kan du låta ansiktet bada i värmande sol under åkningen på dagen, säger Linda.

Hon förklarar att man inte hittar vårskidåkningens förhållanden överallt. Det krävs höjd och berg för att få tillgång till snö samtidigt med lättare värme. I trakten är det vanligt att aprilvädret har minusgrader nattetid och flertalet plus på dagen, upplyser Linda med en hänvisning till vädersajten Yr.no.

Under vintervårmånaden arrangeras flera aktiviteter. I sedvanlig ordning byggs en lek- och snowridepark under Freeride Weeks. Linda Morell meddelar att årets park startar vid Kabinbanans toppstation. Om man fortsätter ända ned till Ambilight Garden i parken i Bräcke blir det ett åk på tre och en halv kilometer.

Helena Engelbrecht ger en vink om att ta en av liftarna upp till Åreskutan. Väl där lägger man skidorna på axeln och knatar upp till toppen.

– Sedan går man till kaféet och beställer våffla med grädde och hjortronsylt.

Den milsvida utsikten får man på köpet tillsammans med leendet på läpparna.

Mikael Nilsson/TT