Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den klassiska musiken genom ett sekel

/
  • Nils-Johan Tjärnlund och ordförande Björn Barkå i Stadshussalongen, där orkesterföreningen gav sin första konsert.

På lördag firar Sundsvalls Orkesterförening 100 år och i går kom Sundsvallskännaren Nils-Johan Tjärnlunds bok "Prometheus brinnande eld".
Den följer orkesterföreningen genom åren, men ger också en större bild av hela stadens klassiska musikliv och hur det påverkats av omvärlden.

Annons

1913, det sista året Europa trodde på ständigt framåtskridande innan det katastrofala kriget bröt ut, bildades Sundsvalls Orkesterförening.

Det var en stark musikepok. Året innan startades professionella orkestrar i Gävle, Helsingborg och Norrköping, och även i Sundsvall hoppades man på sikt få del av statens satsning, även om man i första hand bildade en ideell förening.

– Man hade redan då diskuterat att bilda en proffsorkester och det hade funnits ansatser. Men staten sa nej 1920, säger Nils-Johan Tjärnlund.

Stödd på protokoll, tidningsartiklar med mera har han tecknat en bild av Sundsvalls klassiska musikliv under 1900-talet, med orkesterföreningen i den huvudroll som den faktiskt hade. Och inte heller den gick fri från påverkan av händelser i stora världen.

Under krigen var medlemmar inkallade och det hölls välgörenhetskonserter, i synnerhet vid finska vinterkriget. Men andra världskriget medförde också att Sundsvalls Luftvärnskår sattes upp med en professionell musikkår. Dess blåsare fyllde upp orkestern till full bemanning tills dess LV 5 lades ner.

Då hade redan Johan Hult trätt in som ledare 1931 och lyft orkestern ur en period av svag ekonomi och publiktillströmning samt deppighet efter att staten sagt nej till proffsstatus.

– Med honom började orkestern ta in lockande gästartister, och det blev en vändpunkt. Bland annat drog Hjördis Schymberg alltid fulla hus, säger Nils-Johan Tjärnlund.

50-talet blev en ny utmaning. Nu tog populärkulturen fart, tv kom och konkurrensen om människors tid ökade. På 80-talet hade kulturutbudet i Sundsvall blivit splittrat. Då organiserade Bengt Haslum om och slog ihop orkester, vänförening med mera till Konsertföreningen.

– Då samlade man resurserna och fick en mer professionell skötsel. Det är då grunden läggs till en ny guldålder och dagens livaktiga musikliv med bland annat den professionella kammarorkestern, säger Nils-Johan Tjärnlund.

Viktigt för orkesterföreningen genom åren har varit stödet från näringslivet; inte minst var SCA:s dåvarande vd Axel Enström ordförande 1950-1967. Från 60-talet och fram till i dag har också samarbetet med kulturskolan varit ovärderligt vad gäller rekryteringen av nya musiker.

På lördag sätts punkt för orkesterföreningens första sekel med jubileumskonserten i Tonhallen. Samtidigt som ett nytt inleds.

Annons