Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den klassiska schlagerns sista chans

Den klassiska schlagern är utrotningshotad. Men Linda Bengtzing är inte orolig inför Melodifestivalens fjärde deltävling.
– Jag har annat att oroa mig för, trappsteg i klackar och sådant, säger hon.

De traditionella schlagerbidragen har fallit som furor i årets upplaga av Melodifestivalen. På lördag får genren en sista chans då Linda Bengtzing, som tävlat fem gånger tidigare och varit i final fyra gånger, ställer upp med bidraget "Killer girl".

– Den låter som en klassisk Linda Bengzing-låt, uppdaterad till 2016. Det är som vanligt, en ironisk text som man kan tolka på jättemånga vis och som jag själv varit med och skrivit, äntligen, säger hon.

Efter förra veckans deltävling, där After Dark slutade sist med schlagern "Kom ut som en stjärna", lovade Linda Bengtzing på Facebook att: "Nu ska jag representera alla. Hela Sveriges musiksmak. Och schlagern. Från Siw Malmkvist till Anna Book och After Dark. Jag är inte nere för räkning."

Hon är inte det minsta orolig inför deltävlingen.

– Det känns lugnt för mig eftersom jag inte riktigt tillhör den klassiska schlagern utan jag har en egen genre som har uppdaterats under alla år. Tack vare att jag har den här ironimöjligheten i mina låtar har jag ett väldigt brett register att röra mig på utan att det blir töntigt eller överdrivet, säger hon.

Lite orolig är däremot veckans superfavorit Molly Sandén. Hennes "Youniverse" är topptippad - något hon själv tror kan ligga henne i fatet.

– Hittills har jag bara tyckt att det har varit spännande och kul för jag har inte varit i den situationen tidigare. Men man är också rädd för att det ska prata för mycket om det så att folk glömmer att rösta, att det blir så här "ja, men då röstar vi på de andra i stället", säger Molly Sandén.

Och det finns gott om andra bidrag som kan stjäla röster - Frans radiovänliga "If I were sorry" börjar till exempel att nämnas som en potentiell skräll.

– Det är nytt för mig. Men det känns så klart bra om det är en låt som folk gillar, säger han.

I Gävle bjuds det också på årets enda hårdrocksbidrag i Melodifestivalen. Eclipse har dessutom valt att krydda sin "Runaways" med mängder av pyroteknik och eld.

– Det blir en tre minuters paus från söta pojkar och flickor som dansar, säger basisten Magnus Ulfstedt.

Bandet har dock ingen aning om hur det kommer att gå rent tävlingsmässigt.

– Vi kan komma sist och vi kan komma först. Men bara att vi är här och får spela hårdrock på bästa sändningstid är en vinst, säger sångaren Erik Mårtensson.