Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den liberala självgodheten

Annons

Replik på Petter Bergners ledare "Jag vill inte slita ont för att andra ska få leva på bidrag", ST 25 januari.

Bergner hyser uppenbarligen den för många liberaler bekväma åsikten att alla människor i princip har samma utgångsläge och möjligheter i livet. Det är därför är helt upp till var och en att utbilda sig, vidareutbilda sig, skaffa sig ett arbete/bli egen företagare, arbeta hårt och själv skapa sig ett bra liv. Var och en är sin egen lyckas smed. Den som inte klarar det har sig själv att skylla. Verkligheten är tyvärr inte så enkel, men denna typ av liberalt åsiktsgods är väldigt bekvämt för vissa, främst de som är födda med guldsked i mun och de som tycker sig ha lyckats i tillvaron.

Bergner säger sig ha slitit hårt med studier, arbete och eget tjänsteföretag. Med illa dold självgodhet påpekar han för oss andra att det är en plikt att jobba ihop till den egna brödfödan. Han vill slippa att betala så mycket i skatt och få behålla sina surt förvärvade slantar som han slitit ont för. Han vill framförallt inte att sysslolösa personer lever upp dem.

Solidaritet ger Bergner inte mycket för. Däremot stoltserar han med att efter studietiden ha haft en anställning utan kollektivavtal. Det är ju extra behjärtansvärt för en liberal.

Bergner är emot "bisarra förmåner" som arbetslöshetskassan. Mot bättre vetande kallar han den en förmån, vilket är betecknande. A-kassan är som Bergner mycket väl vet en omställningsförsäkring och inget bidrag, men han väljer demagogiskt att kalla stämpling i a-kassan för att "leva på skattebetalarnas bekostnad". Ovarsamhet med sanningen är inte snyggt, men ändamålet helgar väl medlen. Syftet är förstås att göra ännu en liberal attack mot den välfärd som byggts upp under lång tid i Sverige, och då tycks alla medel vara tillåtna.

Mot bakgrund av Bergners åsikter är det något förvånande att han valde att studera i Sverige, som har avgiftsfria skolor och universitet. Det betyder ju att Bergner har studerat på skattebetalarnas bekostnad, något som utifrån hans egna värderingar borde vara ytterst skamligt!

Liberalernas drömland USA hade nog varit ett betydligt bättre studieland för Bergner. Där hade han kunnat njuta av privilegiet att själv betala alla kostnaderna för sin högre utbildning samtidigt som han fått förmånen att under studietiden verkligen göra sin plikt och arbeta ihop till både skolavgifterna och brödfödan.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Solidarisk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel